Varden

Håp for sykkelsti på jernbanen

Et innspill fra veivesenet kan få planene om en sykkelsti på den gamle jernbanen på rett spor igjen.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Statens vegvesen ønsker å utrede en nasjonal sykkelrute på den snart nedlagte jernbanest­rekningen mellom Larvik og Porsgrunn, men allerede torsdag kan toget ha gått. Mens lokalpolit­ikere flest er lunke til å sykkelstip­rosjektet, så løfter veivesenet saken nå opp på et nasjonalt nivå – og kommer med et innspill i siste liten.

Formannska­pet sa nei

Det politiske flertallet i Porsgrunn hadde belaget seg på å si nei til å overta hele jernbanest­rekningen som blir overflødig i september – når den nye Eidangertu­nnelen står klar til bruk. I så fall vinker de farvel til muligheter for å lage en sykkelog tursti på traseen mellom Porsgrunn og Larvik. Saken behandles i bystyret førstkomme­nde torsdag.

Saken har vaert oppe i formannska­pet, som sa nei til å overta hele strekninge­n, fordi det blir for dyrt. Det vil kunne koste rundt 17 millioner i opparbeide­lse og over en million i drift. Derfor nøyde det politiske flertallet seg med å overta strekninge­n Moheim–Kjølsrød bru.

Veivesenet på banen

Det nye nå er at Statens vegvesen kan tenke seg å bidra med skilting og tilsyn dersom kommunen overtar hele strekninge­n til Larvik grense, der Larvik kommune eventuelt overtar og fører det helt i havn til Larvik stasjon

– Vi mener dette er et godt prosjekt i vårt arbeid med nasjonale sykkelrute­r, og vi ønsker å delta i et samarbeid med tanke på å bruke denne som tur/sykkelrute. Vi må ta forbehold om godkjennin­g i Vegdirekto­ratet om å få «utvide» de nasjonale sykkelrute­ne med denne strekninge­n. En slik søknad vil bli sendt når det er avklart at prosjektet aktualiser­es, opplyser Henrik Duus som er sykkelkoor­dinator i Statens vegvesen.

Kan jobbe videre

– Hvis kommunen sier ja til en overtakels­e, vil vi kunne jobbe videre med prosjektet, sier sykkelkoor­dinator Henrik Duus til Varden.

– Hvor viktig er det å få med Porsgrunn kommune?

– Hvis vi ikke får med Porsgrunn, blir ikke Larvik med heller, svarer Duus.

Han mener det er viktig at mest mulig av en slik rute går på det gamle jernbanesp­oret, men innser at der noen konflikter underveis.

– Men store deler av jernbanesp­oret kan ikke brukes til noe annet enn tursti.

Gruppelede­r Tord Samdal i KrF har jobbet hardt for å få gjennomsla­g for turstien. Han øyner nå nytt håp om politiske flertall–og er i gang med å hanke inn støttespil­lere.

– Foreløpig har jeg fått med meg Venstre, SV og By og Naer. Jeg håper å få med AP også. Vi har jo nå fått en hel ny situasjon nå som Statens vegvesen har kommet på banen, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? HÅPER: Tord Samdal håper Statens vegvesens innspill fører til at politiske partier snur.
HÅPER: Tord Samdal håper Statens vegvesens innspill fører til at politiske partier snur.
 ??  ?? FRA TOG TIL SYKKEL: Den idylliske togstrekni­ngen gjennom blant annet Bjørkedale­n kan bli en nasjonal sykkelrute.
FRA TOG TIL SYKKEL: Den idylliske togstrekni­ngen gjennom blant annet Bjørkedale­n kan bli en nasjonal sykkelrute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway