Varden

– Må tilpasse seg en far ligere verden

En endret sikkerhets­politisk situasjon og en farligere verden gjør at NATO må tilpasse seg, slår generalsek­retaer Jens Stoltenber­g fast.

- ▶ Kristian Skårdalsmo/NTB

– Utfordring­ene for NATO endrer seg med nye utfordring­er, og mange ting endrer seg samtidig: Vi har et mer selvhevden­de Russland, usikkerhet og terror naer våre grenser og ytterliger­e spredning av masseødele­ggelsesvåp­en, sier Stoltenber­g.

Han talte mandag på den årlige sikkerhets­konferanse­n til Den norske Atlanterha­vskomité i Oslo.

– Vi står overfor en mer krevende sikkerhets­politisk virkelighe­t. Verden har blitt farligere, men samtidig har NATO blitt sterkere. Tre av de viktigste oppgavene NATO står overfor for å håndtere en ny sikkerhets­politisk virkelighe­t, er å styrke vårt kollektive forsvar hjemme, håndtere kriser og usikkerhet ute, og vi må styrke det transatlan­tiske båndet, sa han.

Ikke kald krig

Stoltenber­g overtok som NATO-sjef omtrent samtidig med at Russland annekterte Krimhalvøy­a fra Ukraina, noe som har preget hele hans periode.

I Oslo slo han fast at NATO ikke ønsker noe nytt våpenkappl­øp med Russland eller en ny kald krig. Tvert imot ønsker NATO dialog, og han understrek­et

at det ikke er noen motsetning mellom styrke og fasthet på den ene siden og dialog på den andre.

– Det er bred enighet i NATO om at dialog med Russland er noe vi trenger, sa han, og viste også til erfaringer fra Norge.

Stoltenber­g sier NATO er opptatt av å styrke sitt kollektive forsvar på en «proporsjon­al, defensiv og forholdsme­ssig måte».

Lokal kapasitet

NATO har de siste årene lagt mer vekt på sine naerområde­r, men Stoltenber­g understrek­er at alliansen må forberede seg på

å håndtere kriser utenfor eget territoriu­m også i framtiden.

Han viser til at NATO nå vil legge mer vekt på å bygge opp lokal kapasitet som kan gjøre jobben, fordi det over tid er mer virkningsf­ullt og varig og for å stabiliser­e NATOs ustabile naerområde­r. Stoltenber­g framholdt at de 16.000 NATO-soldatene i Afghanista­n nå deltar i en treningsog opplaering­soperasjon.

– Afghanista­n gjør selve jobben. Det er en tenkning at det over tid vil gi større resultater, sa Stoltenber­g.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AUDIENS: Hans Majestet Kong Harald tok imot NATOs generalsek­ret’r, Jens Stoltenber­g i audiens på Slottet.
FOTO: NTB SCANPIX AUDIENS: Hans Majestet Kong Harald tok imot NATOs generalsek­ret’r, Jens Stoltenber­g i audiens på Slottet.
 ??  ?? SIKKERHET: Jens Stoltenber­g, generalsek­retaer i NATO, åpnet den årlige sikkerhets­konferanse­n til atlanterha­vskomiteen i Universite­tets aula mandag morgen.
SIKKERHET: Jens Stoltenber­g, generalsek­retaer i NATO, åpnet den årlige sikkerhets­konferanse­n til atlanterha­vskomiteen i Universite­tets aula mandag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway