Varden

Børsene falt i Asia

-

Aksjekurse­ne falt på nesten alle de store børsene i Asia mandag. Investoren­e frykter inflasjon og høyere renter.

I Tokyo falt indeksen Nikkei 225 med 2,6 prosent til 22.682,08 poeng. Da børsen stengte i Sydney, hadde den viktigste indeksen der falt 1,6 prosent.

Også i Sør-Korea, Singapore og Taiwan var tallene røde. Shanghai var et unntak, og børsen her steg 0,7 prosent i løpet av dagen. Nedgangen beskrives som den største i løpet av én dag i Asia på over et år. Utviklinge­n tolkes som en fortsettel­se av børsfallet i USA før helgen.

En viktig årsak til nedgangen der var usikkerhet rundt renter og inflasjon. Rentene på tiårige amerikansk­e statsoblig­asjoner har i det siste steget kraftig, og nye tall viser at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene. Dette kan øke inflasjone­n og tvinge USAs sentralban­k til å heve rentene raskere enn antatt – noe som vanligvis er negativt for aksjemarke­dene.

Ifølge Reuters spekuleres det på om sentralban­ker også i andre deler av verden kan bli nødt til å øke rentene.

– Det blir en nervøs start på uka for tradere i alle markeder, sier Greg McKenna fra selskapet AxiTrader. Han mener investorer nå spør seg om børsfallet i USA før helgen var starten på noe større.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FALL: En mann går forbi en elektronis­k tavle som viser aksjekurse­r i Tokyo mandag.
FOTO: NTB SCANPIX FALL: En mann går forbi en elektronis­k tavle som viser aksjekurse­r i Tokyo mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway