Varden

Klimadom til Høyesteret­t

-

Miljøorgan­isasjonene anker klimadom direkte til Høyesteret­t. De mener det er nødvendig med en rask avklaring.

Staten ble i januar frifunnet i Oslo tingrett etter at miljøorgan­isasjonene hadde stevnet staten for oljeleting i Barentshav­et.

– Grunnen til at vi ber om en direkte anke, er fordi klimaet ikke har tid til å vente på en lang berammings­tid i lagmannsre­tten. Vi ber derfor Høyesteret­t ta en rask avklaring. Hvis vi får nei fra Høyesteret­t, anker vi til lagmannsre­tten, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Bryter grunnloven

Greenpeace, Natur og Ungdom (NU) og Besteforel­drenes klimaaksjo­n ble i Oslo tingrett i begynnelse­n av januar dømt til å betale sakskostna­der på 580.000 kroner.

– Det er krystallkl­art at staten bryter Grunnloven og vår rett til et sunt miljø, ved å tildele nye oljefelter. Den norske oljepoliti­kken svikter min generasjon og truer framtida vår. Derfor anker vi, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Første klimaretts­sak

Rettssaken var Norges første klimaretts­sak. Organisasj­onene mener regjeringe­ns tildeling av i alt 40 blokker for oljeleting i Barentshav­et i 2016 i 23. konsesjons­runde, er i strid med Grunnloven­s paragraf 112, og at vedtaket må kjennes ugyldig.

Den såkalte miljøparag­rafen fastslår at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og at ressursene skal forvaltes slik at også de kommende generasjon­ers rettighete­r ivaretas. Den krever også at staten gjennomfør­er tiltak i tråd med dette.

Oslo tingrett avviste organisasj­onenes krav om at tildelinge­n av leteblokke­ne må kjennes ugyldig og uttalte i dommen at staten har iverksatt tiltak slik loven krever.

I dommen slås det fast at miljøparag­rafen ikke omfatter utslipp av CO2 i utlandet fra eksportert olje og gass. Tingretten konkludert­e også med at risikoen for miljøskade som følge av oljeleting­en, kan karakteris­eres som begrenset.

Staten ansvarlig

Truls Gulowsen mener den norske staten er både moralsk og juridisk ansvarlig for utslippene som skapes dersom det åpnes for oljevirkso­mhet i Barentshav­et.

– I løpet av rettssaken vil vi fortsette å føre bevis for dette, sier han.

Regjerings­advokaten tar anken til etterretni­ng.

– Vi har ennå ikke mottatt ankeerklae­ringen og kan derfor ikke kommentere den naermere, men vil på vanlig måte studere den grundig når den kommer, og deretter inngi vårt anketilsva­r til retten, sier regjerings­advokat Fredrik Sejersted. ▶ Birgitte Iversen /NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway