Varden

FRPS MOTSTAND MOT RØYKELOVEN

- Trond Andersen Skien

▶ Hadde Fremskritt­spartiet bestemt ville vi aldri fått noen røykelov. Det ville fremdeles vaert tillatt å røyke overalt innendørs, på kontorer, arbeidspla­sser, restaurant­er, hvor som helst.

Jeg har liten sans for KrFs lovnader om himmelsk fryd, men desto mer anerkjenne­lse fortjener partiet for å ordne opp i jordiske forhold. Dagfinn Høybråten møtte hele nasjonens frådende vrede da han fikk gjennom røykeloven i 2004, en avgjørelse som i dag prises og hylles av alle.

Ingen vil tilbake til restaurant­er og alle slag lokaler stinne av røyk. Ikke en gang de som ligger under for lasten. Selv ikke Frp vil ha røykeloven opphevet.

– Men nok er nok, vi vil ikke ha svenske tilstander hos oss på dette feltet, tordner Frps helsepolit­iske talsmann, Bård Hoksrud. Fordi KrF i likhet med svenskene vil utvide forbudet i Norge til også gjelde utendørs, på holdeplass­er, ved lekeplasse­r, idrettsare­naer, badestrend­er, kort sagt alle uteområder folk samles på, eller må passere gjennom skyer av tobakksrøy­k.

Samtlige partier, unntatt det ene, synes en forsterket røykelov er utmerket. På det meste ofret rundt syv tusen norske årlig livet på nikotinens alter, derav et halvt tusen på grunn av passiv røyking. Nå er tallene mye lavere, ikke minst takket vaere røykeloven.

Likevel hevder Hoksrud at fortsatt plagsom og helseskade­lig sigarettrø­yk må vi kunne leve med. Eller rettere - vi må tåle å dø av det. I hvert fall littegrann, mener partiets helsekynis­ke talsmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway