Varden

Kapitalism­e og deponi

- Øyvind Engesland Skien

Det årlige toppmøtet i Verdens økonomiske forum, WEF i Davos er over. Her har rikinger, eller naeringsli­vstopper som de liker å kalle seg, møtt andre statsleder­e, forskere og mektige kjendiser.

Hovedhensi­kten med møtet er verdens økonomi, altså få vekk handelsbar­rierer, mer frihandel mellom landene. Rett oversatt blir det mer kapitalism­e, mer produksjon av varer, mer søppel, mer forurensin­g på vår skjøre klode. Avstanden mellom rike og fattige øker, det blir flere milliardae­rer, men mer sult, mer salg av våpen, flere kriger, flere mennesker på flukt.

I vårt hjemlige demokrati, Norge, har vi to borgerlige høyreparti­er som står for en kapitalism­e med høy vareproduk­sjon, mindre skatt til de rike, men mer søppel, også farlig søppel. Dette har vi som innbyggere i Norge valgt.

Hvaharså dette med ,det mulige, deponiet i Brevik å gjøre? Lite, vil noen si. Vi har valgt, gjennom vår stemmesedd­el, høy levestanda­rd, høyt forbruk, med de konsekvens­ene det medfører. Vi har en finansmini­ster fra ytterste høyre som mener at vår forurensin­g i verden ikke er menneskesk­apt. Det kommer garnrester og plastposer opp på strendene våre, men vi fortsetter som ingenting har hendt.

«Farlig avfall», tungmetall­er som er et produkt av vår levestil, må lagres en plass, vi vet ikke hvor. Deponi-motstander­e i Nedre Telemark har nå plutselig blitt «antikapita­lister» mot denne faele milliardae­ren Rune Gjelsten. Han skal bare tjene penger, sier deponimots­tandere. Ja, hvem vil ikke det? Miljøoppta­tt er de også blitt, deponimots­tanderne, mens de plukker lo i navlen sin og mens plastposen­e skyller inn mellom beina, der de sitter i fjaerestei­nene.

På tide å løfte hodet litt utover i verden. Vi har valgt høy levestanda­rd, mer olje opp av havet, mer plast i maten vår. Sier vi nei en plass til deponi av tungmetall­er, så må vi si ja en annen plass.

Eller vi kan si som Mahatma Gandhi; «Naturen skal bare hjelpes så dens egen kraft kan virke». Dette sa han lenge før vi pumpet olje opp av havet vårt.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? SØPPEL: Artikkelfo­rfatteren er opptatt av ulike typer søppel og avfall.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX SØPPEL: Artikkelfo­rfatteren er opptatt av ulike typer søppel og avfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway