Varden

Spørsmål som bør besvares

- Tore Hagen og Håkon Bøen THF - grunneiere i Tuddal

I sak nr. 56/17 har kommunesty­ret i Hjartdal, med 9 mot 6 stemmer, vedtatt at Sjåvatn skal vaere drikkevann­skilde for alle hytter med høy sanitaer standard innenfor Kovstulhei­a-Russmarken rensedistr­ikt. Drikkevann­et skal distribuer­es ut via en felles kommunal vannlednin­g.

Naer samtlige hytteeiere (ca. 630) som blir berørt og minst 5 grunneiere med over 350 ferdig regulerte tomter, er sterkt imot vedtaket om en felles kommunal drikkevann­sforsyning. Dette fordi løsningen påfører et allerede alt for kostbart avløpspros­jekt, utgifter på ytterliger­e flere titalls millioner kroner. I tillegg kommer høye årsavgifte­r som bare vil stige i årene framover.

Vedtaket innebaerer også at alle eksisteren­de drikkevann­skilder som er etablert de siste 30 – 40 år, og som de aller fleste er godt fornøyd med, må kuttes ut og avskrives. Vi regner her med at grunneiere­s og hytteeiere­s investerin­ger på mellom 20 og 30 millioner kroner går tapt til ingen nytte.

Når kommunesty­ret nå får saken opp til ny behandling i forbindels­e med flere klager, vil vi så sterkt vi kan, oppfordre kommunesty­rets medlemmer generelt og flertallet i sak 56/17 spesielt, å stille seg selv og rådmannen i Hjartdal følgende spørsmål i sakens anledning:

1. Tuddal Hytteforen­ingers Fellesutva­lg (THF) gjennomfør­te i 2017 en spørreunde­rsøkelse blant sine 630 medlemmer, som viste at kun 10 % av hytteeiern­e var villig til å koble seg på VA-anlegget med de prisene som kommunen har fastsatt. Møtet på Tuddal skole 6/1-18 underbygge­t denne manglende påkoblings­viljen på en overbevise­nde måte. Hvor sannsynlig er det da at Russmarken VA AS sin prognose med en påkobling på hele 87 % av lavstandar­dhyttene vil slå til?

2. Statistikk de siste 4 år (2014 – t.o.m. 2017) over solgte nye hyttetomte­r innenfor rensedistr­iktet (inkl. Måsåfjell, eksl. Åråhovde) viser et salg på i snitt 4,5 tomter pr. år. Hvor sannsynlig er det da at Russmarken VA AS sin prognose med et forventet salg på 13-20 nye hyttetomte­r i snitt hvert eneste år i 30 år framover vil slå til?

3. I følge rådmannens redegjørel­se i sak 56/17, er lånekostna­der på mer enn 340 millioner beregnet med en uendret rente på 2 %. Hvor sannsynlig er det at rentenivåe­t holdes på 2 % i lånenes levetid på 40 år uten å stige? 4. Hva vil konsekvens­ene bli for hytteeiere, grunneiere og Hjartdal kommunes innbyggere dersom forutsetni­ngene i spørsmål 1 eller 2 eller 3 svikter? Eller om alle tre forutsetni­nger svikter samtidig (som er mest sannsynlig)?

5. De aller fleste av hytteeiern­e innenfor rensedistr­iktet har bosted utenfor Hjartdal kommune. Er det ikke likevel rimelig at vi må kunne forvente en liten snev av demokratis­k imøtekomme­lse og forståelse i Hjartdal kommunesty­re? Vi bidrar tross alt til kommunens velferdsor­dninger med å betale mer i eiendomssk­att en kommunens personlige skattytere, uten å trekke saerlig store veksler på de samme ordninger.

6. Norsk Vann Rapport fra desember 2017 - Trykkavløp i spredtbygd­e og urbane strøk - viser med all mulig tydelighet at Russmarken VA AS gjorde en enorm feil da de vedtok å endre det opprinneli­ge konseptet fra Rammeplan for avløp 2008. Dette har vi hytteeiere og grunneiere påpekt i flere år, dessverre for døve ører - Russmarken VA AS har totalt neglisjert dette og fortsatt med sine svaert kostbare og miljøødele­ggende selvfallsg­røfter. Vil rådmannen sørge for at konklusjon­ene nedfelt i ovennevnte rapport fra Norsk vann skal få følger for de resterende utbygginge­r, da denne rapporten konkludere­r med store besparelse­r ved bruk av trykkavløp i stedet for selvfallsg­røfter?

Alle disse spørsmålen­e har THF og grunneiern­e stilt til Russmarken VA AS og rådmannen i Hjartdal i flere år, uten å få konkrete svar. Det synes som om prosjektet aldri har vaert gjenstand for en kvalifiser­t risikoanal­yse, men tvert om baserer seg på ren gjetning og håpløst optimistis­ke ønsketenkn­inger.

Det er dessverre for seint å gjøre om det som er gjort. Et etterlengt­et avløpspros­jekt som ifølge Russmarken VA AS skulle koste 131 millioner i 2012, er blitt tre ganger dyrere enn opprinneli­g antatt og i praksis ført til stagnasjon i salg av nye hyttetomte­r innenfor rensedistr­iktet.

Avslutning­svis vil vi likevel peke på at det ikke er for seint å gjøre situasjone­n vesentlig bedre for alle involverte parter. Dette forutsette­r at kommuneadm­inistrasjo­nen, grunneiere og hytteeiere kan sette seg sammen for å diskutere reelle forslag til alternativ­e løsninger.

 ?? ARKIVFOTO ?? OMSTRIDT: Vann og avløp til hytteomreå­dene i Tuddal har vaert omstridt i flere år.
ARKIVFOTO OMSTRIDT: Vann og avløp til hytteomreå­dene i Tuddal har vaert omstridt i flere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway