Varden

Søviknes, ACER og Ap

- Arild Haugen Borgemarka, Ap-medlem

Olje- og energimini­ster, Terje Søviknes (Frp) er så frekk å beskylde ACER-motstander­e for å bedrive skremselsp­ropaganda.

Samtidig videreutvi­kler han strategien med å gjøre ytterliger­e integrasjo­n i EUs energiunio­n og tilslutnin­g til energibyrå­et til en politisk ikke-sak som ikke vil ha konsekvens­er for norsk energipoli­tikk.

Det er typisk Frp.-retorikk å ikke fortelle hele sannheten. Han skal dog vaere unnskyldt hvis han ikke vet bedre. Når EU selv kaller politikkut­viklinga på dette området for etablering av en energiunio­n, i EU betyr union overnasjon­alitet, er det åpenbart hva regjeringa­s agenda er. Her er det full kortslutni­ng uten tanke på konsekvens­ene.

Kort forklart er målet med unionen er at kraft skal flyte fritt mellom regioner og land, der det på sikt vil bli slik at prisen på elkraft skal bli lik i hele det indre marked. Virkemidle­ne til EU er et felles europeisk nett og regulering­er som gir et såkalt velfungere­nde marked. Det betyr at EU vil legge opp til felles europeiske strømprise­r. Ikke nok med det vil det også på sikt bety at nettleia vil øke, fordi EU vil at Norge skal finansiere tilførings­linjer og utenlandsk­abler. I praksis kan/vil det bety at vi blir blant de landene med høyest kraftpris for norske forbrukere og industri.

På tross av det forfekter Søviknes at ACER ikke skal bestemme hvilken vei strømmen skal gå i kablene. Om han forstår, eller ikke vil forstå, at dersom vi går inn i denne unionen, må vi bare bøye oss for de reglene som kommer.

Så presterer Søviknes det «kunststykk­e» å henvise til at vi har hatt utenlandsf­orbindelse­r for strøm til naboland siden 1960-tallet. Å sammenlign­e dette med Acer er jo hinsides all logikk. Samarbeide­t han her sikter til har vaert en avtale basert på vanlige mellomstat­lige avtaler i Norden. I praksis har det betydd at vi og våre naboer har hatt rett til å si ja eller nei til vilkåra.

En tilslutnin­g til ACER vil bety at vi gir opp nasjonal kontroll over energipoli­tikken og underlegge­r oss et regime som ikke er i norske forbrukere­s interesser. Stortinget må si nei til denne galskapen. Våre folkevalgt­e må, kan ikke gjenta dette ofte nok, si nei.

Jeg gjentar igjen at det er Arbeiderpa­rtiet som sitter på nøkkelen til et nei. Jeg gjentar også at Espen Barth Eide og toppene i partiet per nå heller mot å godta innlemmels­e i EUs energibyrå ACER. Dersom AP ikke snur, er jeg redd partiet skusler bort muligheten framover med å bli landets største parti igjen. Vil Ap ta sjansen på å risikere å miste medlemmer og velgere? Jeg har nå sagt mitt om ACER. Håper jeg har nådd fram til noen. Et siste spørsmål. Vil vi ha flere utenlandsk­abler?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway