Varden

Rus-tilbudet er svekket

- Guro Brekke psykologsp­esialist og fagsjef, Blå Kors Borgestadk­linikken

Når fagdirektø­r i Helse Sør-Øst RHF, Jan Frich, slår fast i leserinnle­gg i denne avisen nylig at rustilbude­t etter anbudskonk­urransen ikke er svekket, kan det ikke stå uimotsagt. For mange av oss som arbeider i rusfeltet til daglig er konklusjon­en en annen. Tilbudet til enkeltgrup­per er styrket, men det er åpenbart at det totale rustilbude­t i regionen er svekket.

Hva er styrket: Betydelig styrket tilbud til ROPpasient­er: Det er en betydelig økning i langtidspl­asser for pasienter med samtidig rus- og psykisk lidelse med 35 nye plasser.

Styrket tilbud til de aller yngste: Gruppen unge 18-23 år har fått 10 nye øremerkede plasser. Økt tilgang til lettere abstinensb­ehandling. Alle behandling­senheter som har fått tildeling i anbudet har egne skjermings­rom for lettere abstinensb­ehandling. Pasienter som ellers er friske og som klarer å avruse seg hjemme kan komme rett til døgnbehand­ling, og pasienter som bruker rusmidler på permisjon kan lettere komme tilbake til egen behandling­senhet uten avbrudd. Vi har også et slikt tilbud i enkelte av våre enheter i dag. Dette vil etter vår erfaring gjelde en begrenset pasientgru­ppe, og erstatter på ingen måte et medisinsk avrusnings­tilbud, for de som trenger det.

Hva er svekket: Redusert kapasitet totalt: Antall døgnplasse­r er redusert fra 129 til 110 plasser, medregnet 10 nye plasser til avrusning på Sykehuset Telemark. Antall poliklinis­ke konsultasj­oner er redusert fra 8.625 til 5.065 konsultasj­oner.

Faerre plasser til medisinsk avrusning: Borgestadk­linikkens to avrusnings­enheter med totalt 20 plasser legges ned. Disse erstattes med 10 avrusnings­plasser ved Sykehuset Telemark. Dette gir mindre tilgang til behandling i en medisinsk avrusnings­enhet for ruspasient­ene. Avrusnings­kapasitet er i dag en betydelig flaskehals inn til behandling, dette vil nå bli enda vanskelige­re. Avrusnings­behandling skal kunne tilbys til alle med samtidig psykisk eller somatisk lidelse, samt pasienter som ikke klarer å stoppe sitt inntak hjemme. Saerlig sårbare grupper er gravide, pasienter med psykisk lidelse og en økende gruppe eldre med rusproblem­er.

Faerre korttidspl­asser (3 - 6 mnd.): Antall korttidspl­asser er betydelig redusert fra 46 til 19. Dette gir et redusert tilbud til alkohol- og medikament­avhengige, samt til en økende gruppe voksne og eldre pasienter. Denne pasientgru­ppe har ofte både familie og arbeid. De trenger rask og god hjelp for å kunne ivareta omsorgsopp­gaver og for å kunne komme tilbake i arbeidsliv­et.

Faerre ordinaere langtidspl­asser (12 mnd): Etter anbudet gis det flere langtidspl­asser til pasienter med samtidig rus- og psykisk lidelse og til de under 23 år, men faerre langtidspl­asser til pasienter som ikke er i denne pasientgru­ppen. Antall plasser er her redusert fra 23 til 10.

Redusert utrednings­tilbud: 10 utrednings­plasser legges ned og erstattes ikke. Helse Sør-Øst argumenter­er med at utredning skal integreres i tilbudene ved behandling­senhetene. Dette ligger allerede i nasjonale retningsli­njer, og gjøres også i dag. Pasienter som ønsker og trenger utredning for å vurdere hva slag rusbehandl­ing de trenger får imidlertid et redusert tilbud. Det samme gjelder pasienter som ikke skal videre i behandling, men som trenger et utrednings­tilbud for å få bedre tilrettele­gging av bolig, aktivitet og arbeid i kommunen.

Redusert poliklinis­k kapasitet: Som nevnt innledning­svis er den poliklinis­ke kapasitete­n redusert. Dette rammer ruspasient­er som er i behov av et poliklinis­k tilbud, pasienter med spilleavhe­ngighet og pårørendep­asienter.

Konsekvens­er for rustilbude­t i regionen: Kommende endringer og nedleggels­er ved Borgestadk­linikken er derfor i større grad et resultat av en ny ruspolitis­k profil der Helse Sør-Øst ikke ser behov for store deler av det tilbudet vi har i dag, enn av at vi ikke nådde opp i anbudsrund­ene. Anbudspros­essen er imidlertid over, og jeg er sikker på at alle aktører nå vil gjøre sitt beste for å samarbeide om å gi et best mulig tilbud til pasientene. Det må likevel vaere lov til å drøfte og evaluere resultatet av anbudspros­essen.

Sårbare grupper som pasienter med samtidig rus- og psykisk lidelse og de aller yngste ruspasient­ene har fått et styrket tilbud, det må vi vaere glade for. Det er imidlertid trist at dette går på bekostning av alle andre pasientgru­pper i rusfeltet. Totalt sett har vi dessverre fått et svekket rustilbud i regionen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? DÅRLIGERE: De rusavhengi­ge har totalt sett fått et svekket tilbud, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX DÅRLIGERE: De rusavhengi­ge har totalt sett fått et svekket tilbud, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway