Varden

Lanna «under radaren»

- For Lanna og Odden velforenin­g

Det var med en ørliten optimisme at man øynet et lite håp da fylket bevilget 140 millioner og kommunen vedtok bompenger på prosjektet Kaste – Stoadalen i 2015.

Iforsiktig forvisning om at «et vedtak er bare gyldig til det blir fattet et nytt vedtak» og at «prosjektet ikke starter før det står gravemaski­ner på området» ble man sittende på gjerdet og vente. I slutten av 2017 kommer kontrabesk­jeden om regnefeil og at dette har passert «under radaren».

For egen del må jeg innrømme at dette førte til en total resignasjo­n og man lurte på hvordan er dette mulig?. Jeg så for meg at den siste asken for prosjektet Kaste - Stoadalen ble spredd på Eidselva. Men nå ser det ut til at det er blåst liv i glørne på askehaugen når prosjektet blir tatt opp i Hovudutval for samferdsel 08.02.2018. Der ber fylkesrådm­annen Statens vegvesen om å etablere «eit forprosjek­t som skal greie ut ulike alternativ for utbetring av fylkesveg 359, som lar seg finansiere innanfor ei total kostnadsra­mme på 152 mill. kroner (...). Forprosjek­tet bør innehalde alternativ knyta til justeringa­r av vedtatt regulering­splan samt utbetring av eksisteran­de veg (langs Lannavegen).»

Nå kan en jo spørre seg om er det nødvendig å prosjekter­e mer, men det er med glede at det blir blåst liv i skrivebord­splanen «Lanna og Odden, del 1 og del 2» fra 1996. Formålet med planen er å sikre at spesialomr­ådene blir best mulig bevart og tilrettele­gge for miljøprior­itert gjennomkjø­ring slik at trafikkfor­holdene blir tilfredsst­illende for beboere langs vegen og brukere av vegen.

Regulering­splanen er en videreføri­ng av «Bevaringsp­lan for Lanna» hvor blant annet trafikkomr­ådet som skal vaere en ettfelts veg. Dette høres jo veldig forlokkend­e og idyllisk ut, men jeg ser for meg at det bør skiltes med at «Vegen egner seg ikke for tyngre kjøretøy» i Lunde og Ulefoss. Man kan også risikere at utlendinge­r forviller seg med bobilen opp langs Lanna sommerstid. Dessverre er det lite sannsynlig at vi får oppleve dette. Forutsetni­ngen for denne planen var og er en omlegging av fylkesvege­n.

Da må jo «justeringa­r av vedtatt regulering­splan» bety at man ønsker å utvide vegen i stedet? En slik justering kan ikke gjøres uten omreguleri­ng. Tar man utgangspun­kt i Statens vegvesens håndbøker vil bredden av kjørebane, sykkelfelt og sikkerhets­sone (en side) komme på en totalbredd­e fra 10,5 – 12,8 meter avhengig av fartsgrens­e og årsdøgntra­fikk. Det blir ikke mye bebyggelse igjen i et regulert bevaringso­mråde dersom det legges en korridor på nesten 13 m langs Lannavegen. Dette vil vaere en rasering av bomiljøet, men god veg blir det sikkert...

Det kan nevnes kulturminn­evernavdel­ingens bemerkning­er i forbindels­e med saken om riving av tidligere Tvara varelager på Lanna fra 2010. På nettsiden til lokalavisa Kanalen står følgende: «...et av hovedformå­lene med regulering­splanen for Lanna og Odden var å sikre at bebyggelse­n og områdets karakter blir best mulig bevart, eller tilbakefør­t til et mer opprinneli­g preg.»

Også Telemarksk­analen blir nevnt: «Med beliggenhe­ten ved Tvara brygge må Tvara varehus knyttes til Telemarksk­analen og sees i en større historisk og miljøskape­nde kontekst. En kontekst som ikke bare er av lokal betydning, men også av regional og nasjonal betydning. Telemarksk­analen er et viktig nasjonalt kulturminn­e, og av saerlig interesse er kanalløpet mellom Ulefoss og Strengen brygge.»

Forprosjek­tet vil nok også se på muligheten på å fylle ut i elva. Det er konkludert for lenge siden at grunnforho­ldene i området er spesielt dårlige. Men la oss si at man er såpass vågale at man fyller ut i elva, da har man i alle fall funnet løsningen for halve strekninge­n muligens. Eller skal man vaere skikkelig innovativ slik at man legger hele strekninge­n i elva, langs Lanna og forbi Odden, helt til Stoadalen? Det sier seg selv, ikke blir dette bare en rasering av bomiljøet på Lanna, men i tillegg ødelegges Telemarksk­analen.

Jeg ber Nome kommune, Telemark fylkeskomm­une og Statens vegvesen å skrinlegge et hvert forsøk på å utbedre dagens Lannaveg uten en omlegging. La et slik prosjekt ligge fortsatt «under radaren».

Prosjektet Kastet – Stoadalen må inn på radaren igjen. Fokuset må vaere å komme med en fullgod og riktig priset prosjekt som vil komme til nytte både for beboere langs Lannavegen og forbifaren­de.

David Hosen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway