Varden

Stafettsme­llen dominer

Sotsji-OL inneholdt karrierens største nedtur for Emil Hegle Svendsen. Fire år etterpå ser han likevel tilbake på mesterskap­et med mest stolthet.

-

▶ Bildene av en sønderknus­t Svendsen etter herrestafe­tten i Russland gikk verden rundt. På ankeretapp­en skjøt trønderen bort det som lignet en sikker norsk medalje og måtte ut i strafferun­den. Tidligere i mesterskap­et hadde han blitt olympisk mester på fellesstar­ten, men der og da betydde det lite.

Hjem fra Sotsji reiste han med en vond følelse. 32-åringen følte han hadde sviktet lagkamerat­ene. Fire år etterpå kjenner han fortsatt på de samme følelsene, men stafettmar­erittet er ikke det første som dukker opp når tankene går tilbake til vinterleke­ne i Russland.

– Jeg føler jeg fikk med meg bra fra de lekene tross alt og tenker på det positive først. Alle som driver med skiskyting opplever en sånn smell. Der og da er det den største nedturen i karrieren, og for min del er det nok det ennå, men det er sånn det er. Jeg tror ingen slipper helt unna sånne ting, så det lever jeg med, sier Svendsen NTB.

Vårt intervju finner sted under skiskytter­landslaget­s treningsle­ir i Frankrike før sesongstar­t. Der forteller 29-åringen om OL-merittene sine så langt i karrieren.

Vancouver-favoritt

32-åringen innrømmer mer enn gjerne at den vonde stafettopp­levelsen satt i en god stund.

– Jeg er en type som ikke er så veldig flink til å gå videre med en gang, men da jeg fikk det på avstand, laerte jeg av det. Og det man laerer, er at det gjelder å holde fokus helt ut. Stafetten var det siste løpet i OL, lekene var nesten over, og jeg hadde skutt bra hele mesterskap­et. Jeg tror treffprose­nten var på rundt 95 prosent. Da begynner hjernen å tro at ting går på automatikk, men det gjør det ikke. Dermed havnet jeg i strafferun­den, og da var det gjort.

– Har det ergret deg mye også i ettertid?

– Det ergret meg veldig der og da, og også en stund etterpå, men egentlig mest på grunn av Tarjei (Bø) og Johannes (Thingnes Bø). De hadde hatt et litt trått mesterskap og kunne fått med seg et OL-gull, og da var det veldig kjipt overfor dem. Det var egentlig det verste.

Stafettsme­llen i Sotsji sto i tillegg i skarp kontrast til opplevelse­n Svendsen hadde på samme øvelse i Vancouver fire år tidligere. Der ble det gull etter en strålende etappe.

Svendsen reiste i tillegg hjem fra mesterskap­et i Canada med gull fra normaldist­ansen og sølv fra sprinten.

– I Vancouver var jeg favoritt

 ??  ?? GLEMT: Emil Hegle Svendsen tenker tilbake på Sotsji-OL med mest glede fire år etterpå.
GLEMT: Emil Hegle Svendsen tenker tilbake på Sotsji-OL med mest glede fire år etterpå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway