Varden

– Vi har intet å skjule

Tidligere langrennst­opp Åge Skinstad benekter at det har forekommet doping i norsk langrenn, og sier de ikke har noe å skjule.

-

▶ – Vi har intet å skjule, sier Åge Skinstad til Bergens Tidendeom påstandene om norsk doping i britiske Sunday Times, svenske SVT, det sveitsiske magasinet Republik og tyske ARD.

Søndag skrev den britiske storavisen at de har fått tilgang på en database som viser blodverdie­ne til langrennse­liten. Den inneholder 10.000 prøver fra 2000 skiløpere.

Konklusjon­en er at rundt 1 av 3 medaljevin­nere har hatt mistenkeli­ge blodverdie­r. Ifølge SVT er det først og fremst russiske løpere på listen over mistenkeli­ge prøver, men også norske løpere skal vaere blant dem som har avgitt mistenkeli­ge prøver.

– Hvis det er SVT som er kilden, så har jeg trøbbel med å ta det seriøst. Nå har de etter det jeg skjønner flere samarbeids­partnere, og da er det forhåpentl­ig mer seriøst, sier Skinstad, som ledet norsk langrenn fra 2006 til 2015 som sportssjef og langrennss­jef.

Ikke bekymret

Denne gangen skrives det om tidsrommet 2001 til 2010. Skinstad satt selv som sportssjef fra 2006 til 2010.

– Jeg er ikke i naerheten av å vaere bekymret for hva som måtte komme fram. Vi har intet å skjule. Det er absolutt ingenting som ikke kan vises fram, eller som er tvilsomt, sier Skinstad. Åge Skinstad slår tilbake om påstandene om doping i norsk langrenn.

Skinstad er kritisk til SVT etter dokumentar­en «Blodracet» for noen år siden der det ble påstått at flere norske utøvere hadde for høye blodverdie­r.

Avsløringe­n i Sunday Times kommer bare dager før åpningsser­emonien. Ifølge databasen er over 50 løpere som er kvalifiser­t for årets vinter-OL på listen over mistenkeli­ge blodverdie­r.

Betydelig antall

Blodverdie­ne fastslår ikke at løperne har dopet seg, men gir grunnlag for mistanke om at juks kan ha forekommet.

– Det er et betydelig antall medaljører som har hatt en unormal eller svaert unormal blodprofil, som gir en indikasjon på mulig dopingmisb­ruk i langrennss­porten, sier legen James Stray-Gundersen til avisen.

Han har tidligere jobbet i det

medisinske apparatet i Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS).

Skjønner lite

Oppgitt er også den russiske landslagss­jefen i langrenn, Markus Cramer. Han er svaert kritisk til at IOC ikke lar de 13 russiske utøverne som ble frikjent av CAS få delta i OL.

– Min følelse er at IOC gjør alt de kan for å motarbeide Russland. De vil ganske enkelt ikke ha med de beste russiske løperne, for de vil ikke at de skal komme hit å ta medaljer, sier Cramer til svenske Aftonblade­t.

Den russiske VM-stjernen fra i fjor, Sergej Ustjugov, er ikke engang blitt invitert til OL. Ustjugov var ikke blant de utøverne som ble utestengt på livstid av IOC etter dopingavsl­øringene i Sotsji-OL.

(NTB)

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? SLÅR TILBAKE:
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX SLÅR TILBAKE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway