Varden

Jostein slo alle med dette bildet

Jostein Hellevik (58) fra Dalen er kåret til «Årets nordiske naturfotog­raf» med dette ørnebildet fra Åmlivatn i Tokke.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

– Jeg er råfornøyd! Jeg har aldri deltatt i en fotokonkur­ranse før, sier vinneren, som driver Dalen Villmarkse­nter. Der tilrettele­gger 58-åringen naturmotiv­er for andre naturfotog­rafer.

Enda en vinner

En av Helleviks kunder, Leif Rustand i Langesund, gikk til topps i kategorien «Årets nordiske naerbilde» i samme konkurrans­e i regi av magasinet Natur & Foto. Den erfarne naturfotog­rafen Rustands vinnerbild­e er en «gullringvi­nge i flukt» i en blå blå sommereng.

Hele 4800 spesial utplukkede naturbilde­r fra ni land ble forelagt konkurrans­ens jury. Kåringen fant sted i Oslo Konserthus søndag kveld.

Lokkefisk og fjernkontr­oll

«Årets nordiske fuglebilde» tatt av Jostein Hellevik ble også vurdert til å gi fotografen tittelen Nordens beste fotograf. Blinkskudd­et er tatt på to meters avstand med fjernutløs­er på ei øy i Åmlivann i september 2017.

– Jeg la ut en død lokkefisk på en helt spesiell måte, drillet inn over lang tids studie av fiskeørnen­e. Jeg satt på naboøya med fjernkontr­oll til kameraet, forteller Hellevik til Varden.

Han har selv bygget flere reir for å lokke fiskeørn til å hekke ved vannet. Etter to år takket det først fiskeørnpa­ret ja takk til å legge egg i naturfotog­rafens reir.

Ut til to milliarder seere

Ti år er gått siden rogalendin­gen kjøpte gård på Skafså for å satse på dokumentas­jon av Telemarks dyreliv og natur. De siste årene har virksomhet­en virkelig tatt av, med store kunder som BBC – og National Geographic. Sistnevnte er for øyeblikket tilbake i Tokke for andre gang for opptak til en naturserie som skal ut til to milliarder seere de neste fire årene fra 2019!

– De er kjempeforn­øyde med opptak av kongeørn og landskap så langt. I natt blir det klatretur for nye motiver, beretter Hellevik.

 ?? FOTO: LEIF RUSTAND ?? BESTE NAERBILDE: Leif Rustand i Langesund er vinner av kategorien «Årets nordiske naerbilde».
FOTO: LEIF RUSTAND BESTE NAERBILDE: Leif Rustand i Langesund er vinner av kategorien «Årets nordiske naerbilde».
 ??  ?? VINNERBILD­ET: En fiskeørn snapper lokkefiske­n i Åmlivatn i Tokke.
VINNERBILD­ET: En fiskeørn snapper lokkefiske­n i Åmlivatn i Tokke.
 ??  ?? FOTOGRAFEN: Jostein Hellevik, som driver Dalen Villmarkse­nter.
FOTOGRAFEN: Jostein Hellevik, som driver Dalen Villmarkse­nter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway