Varden

Finn din lokale heks på kartet

På et nytt interaktiv­t kart kan du lese om sagn og historier fra ditt hjemsted. – Vi har fått fantastisk respons, sier kulturhist­oriker Line Esborg.

-

Kartet, som viser hvor varulver, hekser og spøkelser levde i «beste velgående», ble lansert for få dager siden. Allerede har Norsk folkeminne­samling ved UiO, som står bak Kartet, opplevd massiv respons.

– Det er overvelden­de! Vi har fått hundrevis av mail fra folk som enten vil bidra med sine sagn, korrigere sagn eller bare takke for kartet, sier Esborg.

Hun har lenge sittet på samlingen med sagn fra ulike krinker og kroker i landet, og hun tror interessen for disse historiene henger sammen med den lokale forankring­en.

– Folk er opptatt av hvor de kommer fra, og her kan de lese om noe som knytter dem direkte til hjemstedet. Kartet tar oss med tilbake i tid, til en tid da varulver, sjøormer, hekser, nøkken, vetter og dauinger var reelle størrelser å regne med.

– Dette er gode historier! Sagn rommer så mye og bringer oss rett inn i folkesjela. Ofte kan vi lese oss til en moral og til regler innenfor skikk og bruk. Historiene kunne også fungere som reelle veivisere. De kunne si hvor du ikke burde gå alene i mørket, samt skremme barn fra skoger, lumske fossefall og elver med sterk strøm.

Sjø-varulv

Selv om mange av sagnene skriver seg tilbake til 1800-tallet, er sagnene og sagnfigure­ne fortsatt «operative» på ulike vis i dag, sier kulturhist­orikeren.

– Ungene har hørt om nøkken, troll og Seljordsor­men. At vi fortsatt frykter dauinger ser vi blant annet på TV, i form av TV-serier som «Åndenes makt». Og besteforel­dre holder sagnene i live ved å fortelle videre til barnebarna. Vi ser jo også at det oppstår nye og moderniser­te utgaver av de gamle figurene, som Slenderman. Folk frykter fortsatt det de ikke kan kontroller­e eller forstå, understrek­er hun.

Som eksempler på sagn som er satt på kartet, forteller Esborg om en varulv som angivelig gikk løs i Lindesnes, et gjenferd som skremte vannet av folk på Senja – og to nisser som herjet og sloss i Hordaland.

Men om nissetrua var mer utbredt ett sted i Norge, sammenlign­et med et annet, vil Esborg vaere forsiktig med å uttale seg om.

– Sagnene har jo et opprinnels­essted. Men så var jo folk da som nå mobile, de flyttet på seg og tok med seg sin lokale folklore. Dermed kunne nøkken godt dukke opp på innlandet, og varulven kunne plutselig luske rundt med blodtørst i sjønaere strøk.

Om hun skal gå med på at ulike sagn har ulik spredning rundt om i Norge, mener hun det er kyst og innland som spiller størst rolle, ikke nord og sør.

– Skikkelig skremmende

Noe å merke seg med kartet og sagnsamlin­gen, er at sagnene blir gjengitt på dialekt.

– Vi ville gjerne beholde det rike språket i dialektene, og vi opplever å komme naermere historiens røtter ved å videreform­idle på nettopp dialekt.

Det nordiske kartet (Sverige er også med) inneholder så langt over 6.000 fortelling­er. Men kartet er i stadig utvikling.

– Vi håper på alle typer engasjemen­t. Om det er noe som er feil, eller dersom noen kjenner til personer som omtales, håper vi de tar kontakt. Det samme gjelder flere sagn: Kom med dem. Vi trenger også hjelp til å transkribe­re noen av de gamle fortelling­ene for å få nettopp ditt hjemsted represente­rt, sier Esborg. (NTB)

 ?? | BEGGE FOTO: DET HUMANISTIS­KE FAKULTET/UIO ?? SETTER SAGN PÅ KARTET: Line Esborg er kulturhist­oriker og vet hva folk rundt i Norge var redde for. Nå er et dititalt sagnkart tilgjengel­ig på nett.
| BEGGE FOTO: DET HUMANISTIS­KE FAKULTET/UIO SETTER SAGN PÅ KARTET: Line Esborg er kulturhist­oriker og vet hva folk rundt i Norge var redde for. Nå er et dititalt sagnkart tilgjengel­ig på nett.
 ??  ?? HEKS: Skjermdump fra det nordiske sagnkartet - som har skapt et stort engasjemen­t.
HEKS: Skjermdump fra det nordiske sagnkartet - som har skapt et stort engasjemen­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway