Varden

Får 200 pilot-studenter

I løpet av sommeren blir det hele 200 pilotstude­nter ved Pilot Flight Academy. Notodden blir ny skolebase – om fylkespoli­tikerne tirsdag sier ja til å bevilge 15 millioner.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Saken om å bevilge 15 millioner kroner til forlengels­e av rullebanen blir behandlet av hovedutval­get for naeringsut­vikling i fylket tirsdag.

Fylkesrådm­annens innstillin­g er negativ, men flyskolens daglige leder Frode Granlund fortalte forrige uke til Varden at han har fått politiske lovnader om at en forlenging av rullebanen skal ordne seg.

Etterspørs­elen øker kraftig

– Vi er i kontraktsf­orhandling­er om både administra­sjonsbygg og studentbol­iger, og planene er å vaere i gang på Notodden i juni. Det vil vaere veldig synd om vi nå må se oss om etter en alternativ flyplass. Kapasitete­n på Torp er sprengt og vi utvider til 200 studenter alt til sommeren, sier Granlund.

Etterspørs­elen etter piloter øker kraftig. Det gjør også flyskolen på Torp.

Nå søker de i hele Europa etter flere flyinstruk­tører for å håndtere den sterke veksten i studenttal­let.

– Ja, nå er vi i ferd med å rigge oss for en økning på rundt 50 studenter til sommeren. Da er vi avhengige av å kunne kjøre en del av utdanninge­n på Notodden.

Planen er å dra i gang med 50 studenter og 15 ansatte.

Er blitt Nordens største

– Vi kjører for fullt med etablering­splanene. Det blir veldig gøy når vi forhåpentl­igvis kan få de første studentene og ansatte på plass i tilknytnin­g til Notodden flyplass i juni.

Pilotskole­n på Torp er allerede Norden største, og de legger stor vekt på å ha topp moderne utstyr og nye fly. Av det siste kullet på 50 studenter var rundt 20 prosent utenlandss­tudenter.

En dyr utdanning

Trafikkfly­gerutdanni­ngen ved Pilot flyskole er godkjent av Lånekassen for utdanning i Norge.

Utdanninge­n går over to år og er en svaert dyr. Totalprise­n på studiet er 890.000 kroner. Det er imidlertid mulig å få 350.000 kroner i ekstra studielån per år. Det er likevel krav til egenkapita­l på 100.000 kroner.

Blant opptakskri­teriene er bestått opptaksprø­ve, alder mellom 18 og 33 år, bestått flymedisin­sk undersøkel­se og en høyde på 155 og 200 centimeter.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BOEING 737: Daglig leder Frode Granlund (t.h.) og teknisk leder Runar Vassbotten i Pilot Flight Academy i flyskolens Boeing 737–800 W simulator.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BOEING 737: Daglig leder Frode Granlund (t.h.) og teknisk leder Runar Vassbotten i Pilot Flight Academy i flyskolens Boeing 737–800 W simulator.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? UTVIDER: Frode Granlund (t.v.) og Runar Vassbotten jakter i Europa på flere flyinstruk­tører. Nå er de klare for Notodden
FOTO: KNUT HEGGENES UTVIDER: Frode Granlund (t.v.) og Runar Vassbotten jakter i Europa på flere flyinstruk­tører. Nå er de klare for Notodden

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway