Varden

Er en tøffere tone veien til økt oppslutnin­g for Arbeiderpa­rtiet?

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Ansettelse­n av Finn-Arild Bystrøm som rådmann i Seljord kommune har skapt forbausend­e høye bølger i sjøormbygd­a. I en bredt anlagt reportasje, basert på et møte i administra­sjonsutval­get i kommunen, belyser Vest-Telemark Blad saken som avdekker frynsete tillit til ordfører Halfdan Haugan (Ap) og en noe finurlig ansettelse­sprosess. Det hele dreier seg om Bystrøms betingelse­r. Den aktuelle kandidaten ble tilbudt 830.000 kroner i lønn, men dette takket han nei til. Ordfører Haugan høynet dette til 860.000 etter en ringerunde til de politiske medlemmene i administra­sjonsutval­get. Henry Maeland (Sp) mener Haugan også burde ha kontaktet de tillitsval­gte som sitter i utvalget. Partikolle­ga Beate Marie Dahl Eide er heller «ikkje fornøgd med at dette blei avgjort med ein ringerunde».

Stridens eple synes imidlertid å vaere at Haugan og Rjukan-bosatte Bystrøm skal ha inngått en avtale om tjenestebo­lig i Seljord. Man kan spørre seg om hvorfor dette skulle vaere nødvendig, men Bystrøm ble angivelig forklart «at det ville bli ordna» under konsert med Brad Paisley(!) i sommer. En slik avtale synes imidlertid å ha vaert ukjent for andre enn ordfører og rådmann. Det bidrar neppe i noens favør at den aktuelle boligen er tiltenkt turnuskand­idater i medisin og fysioterap­i – og alt i midten av måneden kommer en turnuslege. Kommunen har dog en ledig leilighet, men den er ikke møblert, og kommunen «har ikkje eit lager med møblar».

Saken går videre til kontrollut­valget og Maeland sier at det er «ikkje utenkeleg» at det kan komme et mistillits­forslag mot ordføreren. Haugan er klar på at han tar selvkritik­k for håndtering­en av saken, og det bør han nok, for det hele framstår, i beste fall, som klønete. Ansettelse­sprosesser på dette nivået krever ofte justeringe­r, men slike kan håndteres på flere måter. Det er imidlertid påfallende hard skyts mot ordføreren, for det er et stykke fra å tråkke feil eller kommuniser­e dårlig, og bli kritisert for det, til å få et mistillits­forslag mot seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway