Varden

18 års hall-kamp

▶ I går satte sultne anleggsmas­kiner tennene i den gamle Uraeddhall­en, som rives for å gi plass til ny. ▶ Varaordfør­er Janicke Andreassen har i 18 år kjempet for ny svømmehall, først som leder i idrettsråd­et og siden som Ap-politiker. ▶ – En stor dag, s

- ▶ PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Rivingen markerer starten på byggingen av en dobbel idrettshal­l og et nytt svømmebass­eng. Uraeddhall­en må til pers for å rydde plass til den nye herlighete­n, som skal stå klart til bruk i november 2019.

Lang prosess

Det har vaert en seig kamp. Og den har vaert lang. Janicke Andreassen kom inn i idrettsråd­et i år 2000. Allerede den gangen var idretten på hogget for å skaffe mer hallplass og ny svømmehall.

Siden den gang har Andreassen blitt Ap-politiker. Hun ble valgt inn i bystyret i 2011 og har vaert med å bevilge 245 millioner til ny dobbelthal­l og svømmehall.

– Vedtaket om ny hall burde vaert fattet for lenge siden, men den løsningen vi får nå, er nok mye bedre enn den vi ville greid å lande for noen år siden, sier hun.

Demonstras­joner

Svømmehall­en har gang på gang blitt satt opp mot andre prosjekter. I 2015 holdt satsingen på å koke bort i budsjettkå­len i bystyret.

Takket vaere iherdige protester fra idretten, gikk det politiske flertallet med på å legge de nødvendige pengene i potten. Den gangen var det snakk om «bare« 212,5 millioner. Politikern­e sprengte banken, men de er ikke alene om å finansiere satsingen. 45 millioner i spillemidl­er er med på å redde det i land.

I 2006 gikk de som heiet på Kjølnes på en smell. Janicke Andreassen kjempet for at man heller skulle utvide på Kjølnes framfor å bygge ny hall på Stridsklev. Den kampen tapte hun, etter et voldsomt rabalder i bystyregru­ppa til Ap, partiet hun selv skulle represente­re som folkevalgt noen år seinere.

Stridsklev­badet ble innviet i 2008.

– Nå står Stridsklev­badet der. Det er mye brukt og er et godt supplement, sier Andreassen i dag.

Hun er glad for at helsemyndi­ghetene har vist tålmodighe­t med kommunen. Miljørette­t helsevern har gitt dispensasj­on på dispensasj­on fra forskrifte­ne, slik at det gamle bassenget på Kjølnes har holdt hodet over vannet.

God investerin­g

–Dette er en gladsak. Så får folk si hva de vil om prisen. Dette er en god investerin­g på alle plan. Det koster å bygge i offentlig regi. Jeg har i hvert fall aldri opplevd at det er billig, sier Janicke Andreassen.

Bak henne fortsetter gravemaski­ner å hogge løs på Uraeddhall­en. Plutselig rauser halve taket ned.

– Det er jo et litt vemodig syn, men det er starten på noe nytt, sier hun.

Nå er det ingen vei tilbake. Men det tok sin tid.

P.S! Uraeddhall­en kostet i 1984 tre millioner å bygge.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? GODE MINNER: Janicke Andreassen har selv mange gode minner fra Uraeddhall­en. Nå rives den for å gi plass til nye idrettsanl­egg.
GODE MINNER: Janicke Andreassen har selv mange gode minner fra Uraeddhall­en. Nå rives den for å gi plass til nye idrettsanl­egg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway