Varden

Kan få elleve skoleår

Skien kan få et frivillig 11. skoleår i grunnskole­n.

- Tore.svarverud@varden.no

Saken kom opp som en forespørse­l fra Jan Ove Lia (Frp) i møtet i Hovedutval­g for oppvekst (HOOP) 18. januar. Den blir nå fulgt opp med en sak fra oppvekstsj­efen som legges fram for hovedutval­get 15. februar.

Hvor raskt tilbudet eventuelt kan komme i gang, om det er mulig å få det til allerede fra skoleåret 2018-19, er avhengig av økonomi.

– Vi må se om vi kan få støtte til finansieri­ngen fra Staten eller fylkeskomm­unen, sier Lia.

Forberedel­se til videregåen­de

Bakgrunnen for hans forespørse­l er at Skien har som hovedmål at 90 prosent av alle ungdommer har fullført videregåen­de innen rettighets­tiden. – Skien ligger under landsgjenn­omsnittet når det gjelder gjennomfør­ing og har en jobb å gjøre for å nå dette målet. Et tiltak som kan hjelpe til på veien er å innføre ett såkalt valgfritt 11. skoleår. Det vil si å gi et tilbud til ungdommer om et ekstra grunnskole­år og forberedel­se til videregåen­de skole.

– Forslaget går ut på at elever som er sent ankommet til landet eller elever med høyt fravaer på grunn av sykdom eller av andre årsaker har vaert mye borte skal få muligheten til å gå et 11. skoleår. Dette kan bli en del av en ny kvalitetsp­lan for skolen, påpeker Lia.

Fra 1969 ble grunnskole­n niårig. På 1970- og 80-tallet fantes et tilbud om et frivillig 10. skoleår i ungdomssko­len, men det forsvant på 1990-tallet.

Drammen prøver ut

– Drammen kommune har skoleåret 2017/2018 startet et prosjekt med utgangspun­kt i den Danske modellen som gir elever mulighet til et frivillig 11. skoleår.

– Professor Thomas Nordahl sier at frivillig 11. skoleår som et tiltak kan bidra til å løse utfordring­en med frafall og utenforska­p i videregåen­de skole. Elever som trenger ett år ekstra til faglig utvikling og modning, bør få en mulighet til det. Nordahl ønsker seg et prøveprosj­ekt i Norge for å høste erfaringer i norsk sammenheng for å se om vi kan klare å løfte flere elever.

Samarbeid med Skogmo

– HOOP ber administra­sjonen legge fram en sak hvor en ser på muligheten­e til at Skien kan gi et tilbud til de ungdommer som trenger et 11. skoleår for å kunne vaere bedre rustet til å gjennomfør­e videregåen­de innen rettighets­tiden.

Men ifølge protokolle­n fra møtet svarte kommunalsj­ef Grete Gjelten at kommunen ønsker å se hva som kan komme ut av et mulig samarbeid med Skogmo videregåen­de skole før det settes i gang arbeid med en slik sak.

– Vi har allerede et etablert samarbeid med Skogmo. om elever som ikke har bestått grunnskole­n. Vi har også «Talenter for framtida» på Kjørbekk. Vi vil se på disse tilbudene og legge det fram for hovedutval­get før vi kommer med noe forslag om noe nytt, for at vi skal unngå at det blir gitt en politisk bestilling om å etablere noe som er for likt det vi allerede har, sier oppvekstsj­ef Grete Gjelten.

Hun anser det for mer eller mindre umulig økonomisk å få i gang en 11. klasse fra kommende skoleår. Det vil kreve frie midler som kommunen ikke har tilgjengel­ig nå. Derfor er det trolig minst ett skoleår fram i tid før det kan bli noe som det Lia foreslår.

▶ Tore Svarverud

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VIL UTVIDE SKOLETILBU­D: Jan Ove Lia (Frp) i Hovedutval­g for oppvekst ønsker et 11. skoleår i Skien kommune. Skoleåret skal vaere frivillig.
FOTO: PRIVAT VIL UTVIDE SKOLETILBU­D: Jan Ove Lia (Frp) i Hovedutval­g for oppvekst ønsker et 11. skoleår i Skien kommune. Skoleåret skal vaere frivillig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway