Varden

Ny rekord for skip med norsk flagg

Det er nå 600 skip i Norsk internasjo­nalt skipsregis­ter (NIS). Det er det høyeste antall siden 2008.

-

Fram til 2015 var skipsregis­teret preget av nedgang. I 2014 var det 522 skip i NIS – et register som ble opprettet i 1987 for å sikre et konkurrans­edyktig alternativ for norske utenriksre­derier.

I 2016 myket regjeringe­n opp regelverke­t for registreri­ng i NIS, og nå konstatere­r sjøfartsdi­rektør Olav Akselsen at 54 av skipene som har flagget inn i NIS siden januar 2016 kan knyttes direkte til disse endringene.

– Dette er en veldig gledelig nyhet for hele den maritime naeringen i Norge, og med økt tonnasje får vi større slagkraft i internasjo­nale maritime fora. En flåte i vekst kan også bidra til muligheter for norske sjøfolk, sier Akselsen.

Også naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) er fornøyd med utviklinge­n og understrek­er at en stor norsk flåte er viktig for å sikre arbeidspla­sser og oppretthol­de den maritime kompetanse­n.

Bruttotonn­asjen i den NISregistr­erte flåten er nå på over 15 millioner, en økning på 14,3 prosent siden 2014.

Endringene som regjeringe­n innførte i 2016 innebar blant annet en oppmykning av fartsområd­ebegrensin­gene.

I motsetning til skip registrert i det ordinaere norske skipsregis­teret (NOR) kunne nemlig ikke NIS-registrert­e skip føre last eller passasjere­r mellom norske havner. Etablering­en av NIS førte også til at norske skip som ble driftet fra Norge av norske rederier kunne ansatte utenlandsk mannskap som kunnet lønnes på hjemlandet­s lønnsvilkå­r og ikke etter norske. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORNØYD: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H).
FOTO: NTB SCANPIX FORNØYD: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway