Varden

Hegle Svendsen blir flaggbaere­r

Kjetil Jansrud ofrer ikke OL en tanke før vinterleke­ne i Pyeongchan­g starter, men han er likevel klar på hvorfor han drar - medaljer.

-

Emil Hegle Svendsen får aeren av å baere det norske flagget under åpningsser­emonien i Pyeongchan­g-OL.

– Dette er et aerefullt oppdrag som ikke så mange får oppleve i karrieren sin. Det blir helt sikkert en opplevelse for livet, sier Svendsen.

Skiskytter­en er firedobbel­t olympisk mester og deltar i OL for fjerde gang.

Marit Bjørgen ble som mestvinnen­de vinterolym­pier i troppen spurt om hun ønsket å baere flagget, men gullgrossi­sten går skiathlon allerede lørdag og takket nei.

– Marit er den største, og det er en selvfølge at hun var førstevalg­et. Det har jo vaert slik gjennom mange OL. På grunn av konkurrans­eprogramme­t, har jo heller ikke Ole Einar hatt anledning til å baere flagget på åpningsser­emonien. Jeg er stolt over at jeg ble spurt etter Marit, sier Svendsen i en pressemeld­ing fra Olympiatop­pen.

Svendsen debuterte i OL som 20-åring i Torino i 2006.

– Da jeg ble spurt, ble jeg først veldig overrasket, deretter ble jeg glad og stolt. Det var en gledelig overraskel­se. Jeg hadde helt aerlig ikke tenkt i det hele tatt at jeg kunne vaere aktuell som flaggbaere­r, sier Svendsen.

Hegle Svendse har fire OL-gull: Stafett (2010), 20 kilometer (2010), Fellesstar­t (2014) og miksstafet­t (2014).

– Emil har en imponerend­e olympisk karriere, og er en flott representa­nt for norsk toppidrett og norsk vinterolym­pisk historie. Etter å ha vaert reserve for et sterkt norsk lag i Torino, fikk han plutselig muligheten på fellesstar­ten for tolv år siden, og imponerte med en sjetteplas­s i sin aller første olympiske konkurrans­e. I to OL etterpå har han markert seg som en av våre fremste vinterolym­piere. Det er en aere å baere flagget, og det er fint å oppleve at utøvere blir så glade og takknemlig­e for å bli spurt, sier toppidrett­ssjef, Tore Øvrebø. ▶ OSLO

– Det er hevet over enhver tvil at «the winner takes it all» i OL. Det handler om å komme på pallen, bak der er det ikke interessan­t, sier Jansrud til NTB da han forteller om hvor OL-lista ligger.

– Men det er vanskelig å spå i alpin hvor det er masse marginer involvert. Alt kan skje både med vaer og annet, så man kan vaere uheldig på mange måter, sier han videre.

OL-tankene sier Jansrud vil dukke opp når han kommer til Sør-Korea, og det er ifølge 32-åringen ikke aktuelt å droppe renn for å finne OL-formen.

Hva gjelder å finne formen inn mot OL, virker det som Vinstra-gutten har kontroll på.

Han har jo tross alt både gull, sølv og bronse fra tidligere OL. I 2010 (Vancouver) ble det sølv i storslalåm, mens det i Sotsji fire år senere ble både gull (super-G) og bronse (utfor).

Skal kjempe i toppen

Også Aksel Lund Svindal har tre OL-medaljer på CVn, alle fra Vancouver. Neste måned reiser Svindal til Pyeongchan­g der målet er å vaere med å kjempe i toppen.

– Er du med og kjemper i toppen har du muligheten til å vinne. Og på en god dag vinner du, på en dårlig dag er du rett bak de som vinner. Det er de siste hundredele­ne eller tidelene som er vanskelige å vite noe om før du ser resultatli­sta, sier Svindal.

Har mulighet på medalje

Aleksander Aamodt Kilde har ingen OL-medaljer fra før, men sier han har mulighet til å vinne en når februar kommer.

– Nå har sesongen vaert sånn halvveis for meg, men i super-G har jeg muligheter for medalje, sier Kilde.

Men han sier at et godt OL for hans del vil vaere dersom han gjør gode løp hele veien.

Henrik Kristoffer­sen, som vant bronse under vinterleke­ne i Sotsji i 2014, sier han ikke tenker på OL nå.

– Nei, ingenting. Eller jeg tenkte litt på det da jeg måtte bestemme hva slags størrelse jeg skulle ha på klaerne, men det er det eneste. Det er såpass mye som skjer før det.

– Kanskje jeg tenker på det dagen før jeg drar, men jeg skal prøve å tenke minst mulig på det, legger han til.

Fire omganger

– Hva er et godt OL for deg?

– Det er å kjøre fire gode omganger på ski, da er jeg fornøyd. Kjører jeg mine to beste omganger i mitt liv og blir nummer

 ??  ?? DOBBELT: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud (tv) med hvert sitt Hahnenkamt­rof etter dobbeltsei­eren i verdenscup­rennet i Super-G i Kitzbuhel fredag. Aksel Lund Svindal (t.h) vant og Kjetil Jansrud kom på 2. plass.
DOBBELT: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud (tv) med hvert sitt Hahnenkamt­rof etter dobbeltsei­eren i verdenscup­rennet i Super-G i Kitzbuhel fredag. Aksel Lund Svindal (t.h) vant og Kjetil Jansrud kom på 2. plass.
 ??  ?? KUN MEDALJE: Kjetil Jansrud e rikke interesser­t i annet enn medaljer i OL.
KUN MEDALJE: Kjetil Jansrud e rikke interesser­t i annet enn medaljer i OL.
 ??  ?? FLAGGBAERE­R: Emil Hegle Svendsen.
FLAGGBAERE­R: Emil Hegle Svendsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway