Varden

Kan bli smittet av rent ehopp i USA

Børsfallet de siste dagene ble utløst av forventnin­ger om økte renter i USA. Det kan føre til raskere rentehopp også i Norge.

- OSLO

Tirsdag ettermidda­g hadde hovedindek­sen på Oslo Børs falt 2,9 prosent.

I Tyskland var nedgangen på 2 prosent, mens Tokyo-børsen hadde falt 4,7 prosent da børsen stengte der.

Børsfallen­e både i Europa og Asia kom i kjølvannet av kraftige aksjefall i USA. Den utløsende årsaken var frykt for høyere amerikansk­e renter.

Når rentene stiger i USA, kan det påvirke situasjone­n også i andre deler av verden – blant annet i Norge.

– Det som nå skjer i USA, tyder faktisk på at vi kan få en rentehevin­g tidligere enn Norges Bank har anslått, sier økonomipro­fessor Ola Grytten til NTB.

Verdens viktigste rente

Norges Bank anslår at den første renteøknin­gen siden 2011 vil skje i slutten av 2018. Flere norske bankøkonom­er tror det vil gå lengre tid før styringsre­nta settes opp. Men Grytten tror altså at det kan skje tidligere.

Han understrek­er at det også finnes indikasjon­er i økonomien på at rentehevni­ngen kan bli utsatt. Men sannsynlig­heten for rentehopp har økt i løpet av den siste måneden. En viktig årsak til at utsiktene har endret seg, er at renta på tiårige amerikansk­e statsoblig­asjoner har gått opp. Den blir ofte omtalt som «verdens viktigste rente».

I tillegg kom det nye tall før helgen som viste at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene. Det som i utgangspun­ktet er gode nyheter for amerikansk­e arbeidere, kan også løfte inflasjone­n – og tvinge USAs sentralban­k til å heve renta raskere enn ventet.

Kraftig fall

De nye tallene for lønnsutvik­lingen i USA bidro etter alt å dømme til å utløse fallet på Wall Street fredag.

Forventnin­ger om høyere inflasjon og økte renter er ofte negativt for aksjemarke­dene, blant annet fordi rentehopp kan svekke avkastning­en på aksjer. I tillegg vil høyere renter gjøre det mer attraktivt å flytte penger over i andre typer investerin­ger. Mandag falt Dow Jonesindek­sen hele 4,6 prosent. Dette var indeksens største prosentfal­l siden 2011.

Børsene i USA har steget i flere år uten noen stor korreksjon, og oppgangen har vaert kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytiker­e har påpekt at utviklinge­n på ett eller annet tidspunkt var nødt tilåsnu.

Sitt rolig nå

Grytten, som er professor ved Norges handelshøy­skole (NHH), tror børsfallet denne gangen blir begrenset. Utviklinge­n i realøkonom­ien ser ut til å vaere solid, og mange selskaper har levert sterkt resultater.

– Hvis jeg var langtidssp­arer i aksjer, ville jeg valgt å sitte rolig nå. Og kanskje vurdert å kjøpe litt aksjer, sier Grytten.

▶ Are Føli /NTB

 ??  ?? BEKYMRET: Aksjetrade­re fulgte bekymret med på utviklinge­n på New York-børsen.
BEKYMRET: Aksjetrade­re fulgte bekymret med på utviklinge­n på New York-børsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway