Varden

Kafé og konsertsce­ne i nabolokale­t

Folque i gågata planlegger kafé i pubens nabo-lokale og konsertsce­ne ovenpå.

- ▶ Pål Egil Tornholm

▶ SKIEN

Drøyt fire år etter åpningen i desember 2013 akter Folque Café, som mest av alt er en pub, å leve mer opp til navnet. Tvers over passasjen mot bakgården har det stått tomt etter Stockmand siden 1. desember i fjor, etter at kafeen fikk inndratt serverings­bevillinge­n.

Fra påsken av akter nemlig Folque Café å skape nytt kaféliv på dagtid i lokalene, hvor Stockmands forgjenger Louises fristet med kaffe og kaker med mer i mange år på om lag 150 kvadratmet­er.

Alt skal hete Folque

Daglig leder Aleksander Stensrød Andersen gleder seg til å la puben vokse ut av sitt gode skinn. Folque Cafés ledelse har program og planer for 2018 som krever langt større plass enn dagens 30 sitteplass­er i puben i 1. etasje, selv om kapasitete­n kan dobles ved å åpne døra til et tilstøtend­e rom.

– Puben blir pub som før. Alt skal hete Folque, beretter Stenrød Andersen. Han etablerte stedet med navn lånt fra et tidlig 70-talls folkrockba­nd, sammen med bookingans­varlig Martin Reidarsen Tveit.

Større spillerom

Sistnevnte får i fortsettel­sen mer spillerom når Folque etter planen får konsertlok­ale til 100–150 publikumme­re opp trappa til 2. etasje. I det tidligere kafélokale­t vegg i vegg med kjøkkenet skal det bygges en liten scene og bar.

Utestedet i Henrik Ibsens gate har opparbeide­t seg god erfaring i hva som trekker folk til bykjernen på kvelden.

Fullt hver gang

– Vi har hatt improteate­r annenhver uke, konserter og lokalhisto­risk høytlesnin­g. Det er fullt her hver gang, beretter Stensrød Andersen. Han lover at dette er suksesser som vil leve videre etter utvidelsen.

– Dere er ikke redde for å gape for høyt nå?

– Vi har tenkt en stund på dette og kan ikke la sjansen gå

fra oss nå som nabolokale­ne er ledige. Vi må bare prøve. Heldigvis har vi mange gode venner som stiller på dugnad. Vi skal i hovedsak rigge til alt selv. Vi bygger forsiktig, stein for stein.

For Skien sentrum ser Stensrød Andersen for seg en ny Klondike-periode.

– Det er langt flere folk som beveger seg i sentrum nå enn da vi etablerte oss her for fire år siden. På naert hold har vi sett en økning fra år til år. Vi tror at sentrum skal komme seg tilbake til slik det var liv her før!

DJ fra Berlin til åpningen

Daglig leder er opptatt av at målgruppen for Folque Café favner vidt også i fortsettel­sen. 20- og 65-åringer, begge er å se på historisk lesning i puben, som har 20 års aldersgren­se. På dagtid vil kafeen vis-à-vis selvsagt ha fri alder.

Nye muligheter åpner seg også for å utnytte bakgården når Folque ikke lenger må dele uterommet med naboen.

Når utvidelsen er et faktum til påske, vil det ikke akkurat gå upåaktet hen. Fra Berlin henter Folque Skiens stor DJ Jarle Bråthen, som livnaerer seg ved å spille på store klubber i den tyske storbyen.

Elektronik­abandet Palace of Pleasure er booket for 1. pinsedag 20. mai. Fem dager etter står Mungolian Jetset for tur.

Poesi, jazz og barn

Slam-poesi er plottet inn 20. april, med besøk av forfatter Fredrik Høyer (30) fra Oslo. Mer teater og stand up blir det på sikt. For de små vil Folque gjerne vaere med på «Lørdagsbar­n».

Ellers planlegges et jazz-konsept for tirsdagene. Når det blir varmere i vaeret kan det tenkes at historisk høytlesnin­g vil bli kombinert med byvandring.

Og da er ikke alt nevnt.

 ??  ?? FÅR NYTT LIV: I nabolokale­t i gågata er det veldig tomt etter Stockmand. Når Folque Cafe åpner dagkafé her ved påsketider, er det Diana Campos som skal drive serverings­stedet. I bakgrunnen skimtes gågata.
FÅR NYTT LIV: I nabolokale­t i gågata er det veldig tomt etter Stockmand. Når Folque Cafe åpner dagkafé her ved påsketider, er det Diana Campos som skal drive serverings­stedet. I bakgrunnen skimtes gågata.
 ??  ?? TIL KONSERT: Her i 2. etasje blir det scene for litt av hvert med plass til 100–150 tilhørere.
TIL KONSERT: Her i 2. etasje blir det scene for litt av hvert med plass til 100–150 tilhørere.
 ??  ?? BLIR MER ENN PUB: Folque Cafés daglige leder Aleksander Stensrød Andersen og Diana Campos i dagens pub. I baren Tom Erik Heimdal Nykås.
BLIR MER ENN PUB: Folque Cafés daglige leder Aleksander Stensrød Andersen og Diana Campos i dagens pub. I baren Tom Erik Heimdal Nykås.
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway