Varden

Det er godt g jort å få en så håpløst dårlig start i statsrådss­tolen.

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ Stortingsr­epresentan­t Terje Lien Aasland har – betimelig nok – utfordret klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) på hvordan statsråden mener «at departemen­tets avslag på innsyn i saksdokume­nter harmonerer med tidligere løfter om åpenhet rundt behandling­en av mulig nytt avfallsdep­oni i Brevik?»

▶ Saken er ganske enkel: Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet har oppnevnt Elvestuens departemen­t som ansvarlig myndighet for fastsettel­se av planprogra­m. Porsgrunn kommune, som har sagt nei til deponi, er dermed overkjørt. Det bør dermed ikke forbause noen at Porsgrunn kommune ber om innsyn i saksdokume­ntene i departemen­tet.

▶ Elvestuen svarer at «hensynet til å kunne ha fortrolig kommunikas­jon internt i departemen­tet ble ansett som mer tungtveien­de enn hensynet til offentligh­etens innsyn når det gjelder de aktuelle dokumenten­e».

▶ For det første er dette – for å bruke et folkelig uttrykk – tøv og surr. Departemen­tet og Elvestuen kunne benyttet anledninge­n til å gi prosessen legitimite­t ved å vise åpenhet. Det gjør de ikke. For det andre er det verdt å minne Elvestuen om at han og Venstre gikk til valg på å jobbe for «et levende folkestyre» ved å sørge for «mer åpenhet og innsyn i beslutning­er som fattes» og «mer beslutning­smyndighet til kommunene og regionene».

▶ Ola Elvestuen har vaert statsråd i tre uker. Allerede nå kan vi fastslå at han har glemt sitt eget program, og det i en sak som burde vaert veldig enkel. Det er godt gjort å få en så håpløst dårlig start i statsrådss­tolen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway