Varden

BMW-ribbere på ferde igjen

Natt til onsdag slo tyver igjen til mot en BMW X5 i Skien. I bilen var navigasjon­senheten stjålet.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Eieren forteller at ingen ruter er knust i bilen. Slik var det og på bilen som ble ribbet i garasjen natt til mandag på Kongerød.

– Naboen har hørt lyd en natt tidligere som når man betjener fjernkontr­ollen for låsing, forteller eieren.

Bilen sto ikke i garasje og for tyvene har «jobben» blitt utført i friluft utenfor huset mens eieren sov.

Bilen er en 2016-modell og bildet eieren har tatt av interiøret viser hvordan interiørde­taljer er fjernet for å komme til navigasjon­senheten.

Fakket BMW-bande

I fjor ble 13 personer i en bande pågrepet for BMW-brekk i Norge. Da hadde politiet ifølge VG registrert 349 grove tyverier fra BMW-er i Norge. GPS, navigasjon­sutstyr og ratt var det som stort sett ble tatt. De 13 pågrepne den gang var alle fra byene Kaunas og Siauliai i Litauen.

Til sommeren er det to år siden BMW-forhandler Bilsalonge­n ble utsatt for det siste raidet fra en av bandene. Da ble deler både utvendig og innvendig fjernet. Lykter, navigasjon, hengerfest­er og interiørde­ler ble da fjernet.

– Etter det installert­e vi kameraover­våking av hele området, forteller daglig leder Martin Kimerud. Siden den gang har de vaert forskånet for denne typen tyverier.

Nøkkel i aluminiums­folie

Det er blitt kjent blant annet fra England at profesjone­lle i 2014 klarte å stjele 6.000 biler ved å misbruke signalene fra bilenes nøkkelfri låsingssys­temer.

NAFs søsterorga­nisasjon ADAC i Tyskland presentert­e i 2016 en liste over bilmodelle­r deres testere klarte å ta seg inn i ved å bruke utstyr som er tilgjengel­ig på internett. I 24 bilmodelle­r fra 19 produsente­r kunne de både å ta seg inn i og starte motoren.

Metoden går ut på å forsterke signalene fra nøklene til biler med nøkkelfri åpning. TV2 Broom forteller at en tyv kan stå ved et hus og fange opp signalet fra eierens nøkkel. Dette sendes over til en annen tyv som står ved bilen med en mottaker. Hvis motoren startes kan bilen kjøres av gårde uten nøkkel. Rådet for å unngå slikt er ganske enkelt. Legg bilnøkkele­n i aluminiums­folie, det blokker effektivt nøkkelens signaler, skriver TV2 Broom.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ONSDAG: Slik så det ut onsdag morgen i en BMW X & 2016-modell som sto parkert utenfor et hus i Hynivegen.
FOTO: PRIVAT ONSDAG: Slik så det ut onsdag morgen i en BMW X & 2016-modell som sto parkert utenfor et hus i Hynivegen.
 ??  ?? MANDAG: Faksimile av Vardens sak tirsdag om innbrudd i en BMW X5 natt til mandag. Store deler av bilen var demontert i garasjen.
MANDAG: Faksimile av Vardens sak tirsdag om innbrudd i en BMW X5 natt til mandag. Store deler av bilen var demontert i garasjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway