Varden

Alvorlig brudd før storbesøk

Turen på Odd Fellow-losjen forrige torsdag endte med et komplisert ankelbrudd og operasjon under full narkose for Vemork-sjefen Runar Lia.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.noH

Nå håper han bare på å kunne gjennomfør­e vertskapsr­ollen under Kronprins Haakons besøk på Vemork 28. februar. Det er 75 år siden tungtvanns­aksjonen. Kongelige, statsråder, forsvarsto­pper og kulturtopp­er har meldt sin ankomst.

Foreløpig har Runar Lia nok med å klare seg alene hjemme, og ha daglig kontakt med sine medarbeide­re på Skype.

Skjønte det før jeg smalt i ...

– Forberedel­sen blir godt håndtert på Vemork. Det er jeg ikke bekymret for, men det hadde jo vaert gøy å vaere med på 75-årsarrange­mentet med kronprinse­n i spissen, sier Lia.

– Hva skjedde egentlig på glatta i Storgata?

– Jeg hadde vaert i møte på Odd Fellow-losjen. Da vi skulle dra hjem etter en hyggelig sammenkoms­t med et par øl og en konjakk, takket jeg nei til å sitte på med drosjen et par av de andre bestilte. Jeg hadde lyst til å gå hjem fra byen til Kanalveien. Det gikk fint oppover byen med oppvarmet fortau. To skritt inne på det islagte fortauet smalt det. Det var strødd, men jeg tråkket på en issvull og fikk all tyngde på det ene beinet. Jeg skjønte det før jeg smalt i bakken – at beinet var brukket.

Ringte selv 113

Lia forsøkte å reise seg en gang til i adrenalinr­usen. Det ble et nytt fall. Beinet bare ga etter.

– Jeg var jo litt fortumlet, men da jeg lå i asfalten for andre gang, skjønte jeg at det virkelig var alvor – at jeg trengte hjelp. Jeg ringte selv 113 og ble raskt hentet av ambulanse. – Hvor store var skadene? – De forsøkte å dra bruddene på plass på sykehuset på kvelden. Etter hvert viste det seg at det var flere og komplisert­e brudd. I titiden neste formiddag ble det operasjon under full narkose. Jeg husker at jeg våknet i firetiden, forteller Lia.

Et 25 centimeter­s kutt

Det viste seg at to bein i ankelen var brukket. Det ene beinet var også splintret. Legene har blant annet satt inn en bolt gjennom «ankelgaffe­len», to wirer og en 12 centimeter lang plate for å stive av ankel og legg.

– Jeg ble overrasket da jeg våknet og så et rundt 25 centimeter langt kutt i leggen etter operasjone­n. Da skjønte jeg at det var gjort en større jobb, ja, og at jeg får et vanvittig bra arr å vise barnebarna, sier Lia spøkefullt. Humøret er på plass igjen

– Det er under tre uker til Kronprins Haakon dukker opp?

– Ja, jeg tror det skal gå fint, selv om jeg ikke blir mobil. Arrangemen­tet fikser alle de flinke folka på Vemork, men jeg håper å kunne vaere med. Det er jo en viktig nasjonal begivenhet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? FØRSTE GANG: Det er første gang Runar Lia opplever en større skade. Han håper beinet blir like bra igjen, men er forberedt på at det vil ta sin tid. Han har fått en tidshoriso­nt på 6–10 uker før det kan belastes fullt ut igjen. Foreløpig blir det mest...
FOTO: KNUT HEGGENES FØRSTE GANG: Det er første gang Runar Lia opplever en større skade. Han håper beinet blir like bra igjen, men er forberedt på at det vil ta sin tid. Han har fått en tidshoriso­nt på 6–10 uker før det kan belastes fullt ut igjen. Foreløpig blir det mest...
 ?? FOTO: PRIVAT ?? OPERASJON: Ankelbrudd­et måtte fikses med en større operasjon. Lia håper beinet blir like bra etter en opptrening­speriode.
FOTO: PRIVAT OPERASJON: Ankelbrudd­et måtte fikses med en større operasjon. Lia håper beinet blir like bra etter en opptrening­speriode.
 ??  ?? PÅ KRYKKER: Runar Lia humper nå rundt på krykker hjemme i stua i Kanalveien. Fredag skal gipsen av og stingene fjernes.
PÅ KRYKKER: Runar Lia humper nå rundt på krykker hjemme i stua i Kanalveien. Fredag skal gipsen av og stingene fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway