Varden

Mobbet ut av skolen

Emilie (18) har mye fravaer og vegrer seg for å gå på skolen. Det har sine grunner. Denne uka slo moren mobbealarm og la ut både video og tekst på Facebook. Det har skapt reaksjoner.

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

▶ Stygge kommentare­r og videoer på Snapchat. Emilie (18) har vaert på skolen kun noen få ganger etter jul. Hun føler seg mobbet på Porsgrunn videregåen­de skole. I går innkalte skolen til foreldremø­te.

– Jeg klarte ikke se på dette lenger. En elev har sluttet og nå står min datter i fare for å få for høyt fravaer, sier mamma Lise B. Christians­en.

Hun sitter sammen med datteren hjemme i Porsgrunn. Emilie (18) har vaert på skolen kun noen få ganger etter jul.

Tirsdag la moren ut et innlegg på Facebook. Det tok fyr og er i skrivende stund delt 788 ganger. Videoen som er lagt ut viser ei som kaster noe på en annen. Jenta reagerer og den som filmer ler og sier «Å nei, jeg bomma, unnskyld, det var ikke meninga». Det hele blir delt på snapchat, med teksten: «jaevla satan, hu klikka».

– Det var på ingen måte et uhell å treffe henne. Det er sånn de er, sier Emilie.

Mobber på snapchat

– Jeg fikk telefon fra skolen om at datteren min har mye fravaer. Noe er på grunn av sykdom og kan dokumenter­es, men at det var så mange dager hun ikke hadde møtt opp visste jeg ikke, forteller Lise.

– Jeg latet som jeg dro på skolen. Jeg var ikke langt unna hjemme, legger Emilie til mens hun kikker ned.

Hun forteller om en gruppe på fem-seks elever. De tar for seg en etter en.

– Det er stygge kommentare­r og man kan ikke gjøre noen ting uten at det blir kommentert. Vi er flere som vegrer oss for å gå på skolen. Før jul prøvde jeg å la vaere å reagere, gjøre meg usynlig. Men det hjalp ikke. Mobbingen bare fortsatte, forteller Emilie.

– Hva går mobbingen ut på? – Det er stygge kommentare­r og mye legges ut på en egen Snapchat-gruppe. Jeg har opplevd mobbing både på barneskole­n og ungdomssko­len. Det begynte bra på videregåen­de, men det ble fort en egen gjeng som tok over. De finner detaljer hele tiden, og gjemmer seg bak at de mener det generelt og at det ikke er ment for deg. Men, jeg er ikke dum og jeg vet at det er meg i noen av tilfellene.

For mye fravaer

Nå har det gått så langt at hun ikke har tro på at hun klarer å fullføre skolen dette året.

– Har du snakket med laererne?

– Jeg har sagt ifra flere ganger og i fjor var alle elevene inne til samtale hos helsesøste­r og rådgiver. Det hjalp der og da. Nå er det verre enn noen gang, sier hun.

– Jeg er lei, forbanna og redd for hvordan jeg vil reagere neste gang det skjer. Det blir litt som å vaere i en boble. Det var godt å fortelle mamma om hvorfor jeg hadde så høyt fravaer, legger hun til.

Mobbes av laereren

Varden har vaert i kontakt med flere foreldre som forteller om mobbing ved skolen. Lise og datteren har også fått en rekke meldinger om mobbing etter at innlegget på Facebook ble lagt ut.

– Det er ikke bare meg dette handler om. Det handler om alle de som hver dag går på skolen med klump i magen. Og det er mange, sier Emilie.

På meldinger Varden får lese står det om flere som de siste årene har hatt det tøft på grunn av mobbing ved den videregåen­de skolen.

Emilie kjenner også til at ulike laerere kommer med frekke og upassende kommentare­r til elever på skolen.

Flere mobbesaker i 2017

Skolen melder på sin nettside at de er kjent med innlegget som er delt på sosiale medier. Til Varden sier rektor Monica G. Steinbakke­n at de går gjennom rutiner og ser på hvordan de møter elevene som har opplevd slike saker.

– Har dere gjort nok?

– Det er en refleksjon jeg gjør. Vi må laere av dette og det er noe jeg tar med meg videre.

I desember 2017 ble elevunders­økelsen ved Porsgrunn videregåen­de gjennomfør­t. Der meldte 28 av 697 elever at de hadde blitt mobbet av en voksen to til tre ganger i måneden eller mer. I 2017 hadde også skolen 14 saker under Opplaering­slovens paragraf 9a, om elevenes sosiale miljø i skolen.

– Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø. Det jobber vi for og med hver eneste dag. Trivsel, helse og laering tar vi på største alvor. Også i den klassen som omtales i innlegget. Skolens kontaktlae­rer, sosialpeda­gogiske rådgiver og avdelingsl­eder har sammen med helsesøste­r jobbet med klassemilj­øet over lengre tid, og jobber fortsatt med det.

– Det har også kommet påstander om laerere som mobber elever. Hva vil du si til det?

– Det er uakseptabe­lt, sier Steinbakke­n.

– Når det kommer til de 14 sakene under paragraf 9a, er de knyttet til medelever eller ansatte. Det kan vaere et høyt tall, men vi har ingen terskel. Vi har null toleranse og tar tak i alle sakene. Samtidig tror jeg ikke denne skolen er noe verre enn andre skoler, sier Steinbakke­n.

– Generelt mener vi at vi de siste tre skoleårene har hatt veldig lav terskel for å ta tak i saker hvor elever ikke har det trygt og godt. Alle har plikt til å rapportere til meg som rektor, som skal undersøke saken og følge den opp gjennom konkrete tiltak i en aktivitets­plan.

I går kveld innkalte skolen til

foreldremø­te for den aktuelle klassen.

– Det var ikke så mange som møtte opp, men jeg vil oppsummere det som et fint møte. Vi må nå jobbe videre i saken og få mer informasjo­n før vi kan gjøre mer. Aller først må vi komme i kontakt med de berørte. Dette er en sak vi ikke har fanget opp tidligere, sier Steinbakke­n.

– Hva tenker du om videoen som ble lagt ut på Facebook i går?

– Det er klart at det er trist å lese om dette på sosiale medier, jeg skulle ønske at det ble tatt opp med meg først slik at vi kunne satt i gang tiltak for å hjelpe. Når det kommer til videoen er det ikke gitt samtykke til å dele den, og det er dermed ikke lov. Derfor tok vi den bort fra vår side da den ble postet der.

– Dette opprører

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss fikk tirsdag tilsendt innlegget som er delt på Facebook.

– Mobbing opprører når vi hører om det og det er et felles ansvar å kjempe mobbing. Når noen sier ifra så må vi melde det videre. Jeg tok direkte kontakt med Telemark fylkeskomm­une og fikk inntrykk av de tok tak i det med en gang. Det er flott at man tør å si ifra om mobbing og da er det viktig at de også blir tatt på alvor, sier Kåss.

Lise håper at det nå blir tatt tak.

– Det er klart at det blir intenst i en klasse på under 20 elever. Jeg ble så forbannet da jeg så de ulike meldingene og videoene på Snapchat. Det er jo dette som gjør at min datter ikke får fullført utdannelse­n sin. Hun står i startgropa og skal finne veien sin videre. Så er det andre ødelegger for det. Det er ikke slik det skal vaere, avslutter hun.

 ?? ARKIV/FOTO: VESTFOLD FK ?? MILJØ: I 2017 hadde skolen 14 saker under Opplaering­slovens paragraf 9a. På bildet, rektor Monica G. Steinbakke­n.
ARKIV/FOTO: VESTFOLD FK MILJØ: I 2017 hadde skolen 14 saker under Opplaering­slovens paragraf 9a. På bildet, rektor Monica G. Steinbakke­n.
 ??  ?? SNAP: En video av en jente som får kastet noe etter seg ble delt på Snapchat. Moren til Emilie la den ut på facebook. Nå har 50.000 visninger.
SNAP: En video av en jente som får kastet noe etter seg ble delt på Snapchat. Moren til Emilie la den ut på facebook. Nå har 50.000 visninger.
 ??  ?? MOBBING: Emilie (18) håper Porsgrunn videregåen­de skole tar mobbingen somforegår blant elevene på alvor. Hun har selv knapt vaert på skolen etter jul.
MOBBING: Emilie (18) håper Porsgrunn videregåen­de skole tar mobbingen somforegår blant elevene på alvor. Hun har selv knapt vaert på skolen etter jul.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ??
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ??
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway