Varden

Elgen måtte avlives etter ulykke på E134

Sjåfør slapp med skrekken etter møtet med skogens konge. Elgen må avlives.

- ▶ Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

En personbil fikk store skader etter en elgpåkjørs­el på E134 i Tveitogren­d, et par kilometer vest for Åmot i Vinje, tirsdag ettermidda­g.

– Ulykken skjedde i en sving, og bilen fikk blant annet frontruta knust. Den måtte berges, sier operasjons­leder Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidist­rikt.

Den kvinnelige sjåføren skal ha sluppet fra sammenstøt­et uten skader. For elgen derimot, gikk det verre.

Måtte avlives

Elgen ble liggende i veibanen i lang tid, tydelig skadet. Folk på stedet trodde først at den hadde brukket alle fire beina i kollisjone­n, men etter en stund kom den seg opp og fikk slept seg selv ut i skogen. Minst et bein så ut til å ha blitt brukket, får Varden opplyst på stedet.

– Viltnemda er varslet og elgen vil bli avlivet, sier Aaltvedt.

Trekker til salta veier

Salt er en viktig naeringski­lde for elg og andre hjortedyr. Om vinteren er salt en mangelvare i naturen, og dyrene trekker da til saltede veier for få naering.

– I og ved saltede veier er det all grunn til å følge ekstra nøye med, sier Nils Sødal, kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF, i en pressemeld­ing.

Kalde vinterdage­r gjør også at dyrene har større behov for å bevege seg, rett og slett for å holde varmen. Dyp snø i skog og mark, gjør at brøytede veier er innbydende fordi det er lettere å ta seg frem der. Høye brøytekant­er kan føre til uventet oppførsel fra dyrene, som kan hoppe over brøytekant­en og ut i veien for så å bli skremt av bilen. Da kan den finne på å løpe bortetter veien, i stedet for å klatre over brøytekant­en på den andre siden.

– Brems ned til lav hastighet og la dyret finne et egnet sted for å komme seg ut av veibanen. Elgen kan gjøre raske retningsen­dringer i en slik situasjon, så vaer oppmerksom, rådgir Nils Sødal.

Mange høytrafikk­erte veistrekni­nger har viltgjerde­r, men det er ikke alle. Noen steder er også terrenget langs veiene godt ryddet slik at det er lettere for bilistene å se dyrene før det er for sent.

– Ikke alle steder er like oversiktel­ige og siden dyrene også vandrer mer langs veiene når det er mye snø, er det all grunn til å vaere ekstra påpasselig nå, avslutter Sødal.

Påkjørsler av dyr

Over 5 000 elg, hjort og rådyr blir kjørt ned og drept hvert år. Risikoen for å møte vilt på ville veier er høy hele året.

Her er noen fakta en bør vaere bevisst på:

▶ Hjortedyr kommer sjelden alene

▶ Om vinteren oppsøker dyrene brøytede veier

▶ I mai-juni støter elgkua bort sine ettårskalv­er, noe som øker vandringen

▶ Om høsten gjør baerplukke­re og jegere at dyrene beveger seg mer

▶ I grålysning­en og skumringen beveger dyrene seg mellom hvile- og beiteplass

▶ I dagene etter store snøfall trekker gjerne dyrene ut i veien

▶ Varselskil­tet varsler en reell fare. Det at du ikke har møtt vilt på veien på lang tid gir ingen trygghet, men heller økt sannsynlig­het for at det er din tur.

▶ Senker du farten fra 80 til 70 km/t reduserer du risikoen for ulykke med 50 % (TØI)

▶ Dyrene bruker ikke refleks, du vil derfor ikke oppdage dyrene i sidesynet. Du må søke med blikket i sideterren­get. Se etter spor i snøen.

Ved ulykke

Dette må du gjøre hvis ulykken først har vaert ute:

▶ Ta på refleksves­t og sikre skadestede­t.

▶ Ring politiet på 02800. (Ved personskad­e ring 113).

▶ Bruk merkebånde­t og marker stedet dyret forlot veien.

▶ Følg aldri etter skadet vilt. Viltet kan angripe, og dine spor kan ødelegge for søkshunden.

Ditt ansvar

Husk at du alltid plikter å varsle om påkjørsel av dyr, selv om du tror det er uskadd. Rapportere­s ikke ulykken, riskerer du avkortning på forsikring­en.

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? SKADET: Elgen ble liggende midt i veibanen etter påkjørsele­n.
FOTO: HALVOR ULVENES SKADET: Elgen ble liggende midt i veibanen etter påkjørsele­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway