Varden

Forhandler om pensjon for 800.000

AFP-ordningen i privat sektor er ikke god nok for de ansatte i det offentlig, mener LO. En bedre ordning er et hovedkrav i forhandlin­ger som startet onsdag.

- Birgitte Iversen, NTB

Onsdag morgen startet forhandlin­gene om ny offentlig tjenestepe­nsjon for 800.000 ansatte i staten og kommunen etter to års stillstand.

Forhandlin­gene skjer hos arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie.

– Jeg tror det er flere enn meg som har gledet seg til å komme i gang med dette. Dette er første møte i det vi håper er den avsluttend­e fasen for å lande en ny offentlig tjenestepe­nsjon, sa Hauglie ved møtestart.

Hun understrek­et at hun er optimist til tross for at ulike forsøk på å komme i havn har strandet en rekke ganger siden forhandlin­gene om pensjonsre­form i offentlig sektor brøt sammen i 2009.

Avviser privat AFP

En av de vanskeligs­te sakene på bordet er en ny ordning for Avtalefest­et pensjon (AFP) i offentlig sektor.

Begge parter er enige om at offentlig AFP, som skiller seg vesentlig fra AFP i privat sektor, må endres, fordi dagens ordning har flere svakheter. De er derimot langt fra enige om hvilken AFP-løsning som skal innføres for de ansatte i staten og kommunene.

Arbeidsgiv­erne ønsker en AFP-ordning lik den i privat sektor, men arbeidstak­erorganisa­sjonene mener den private ordningen er for dårlig.

– En rapport har vist at den har ganske store hull. Vårt mål er gode pensjonsor­dninger i offentlig sektor, da kan vi ikke ta inn de samme utfordring­ene som er i den private ordningen, sier LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Også i privat sektor ligger det an til omkamp om AFP-ordningen under vårens hovedoppgj­ør, etter at en ny evaluering­srapport viste at så mange som en av fire faller ut av ordningen på grunn av sykdom eller at de mister jobben sent i karrieren.

Vil ha tilleggsor­dninger

LO og de andre organisasj­onene krever ulike tilleggsor­dninger for å sikre dem som faller ut av AFP-ordningen, dersom de skal bli med på en AFP etter mønster av den i privat sektor.

Et krav er betinget tjenestepe­nsjon som sikrer rett til en pensjon til dem som ikke har rett på ordinaer AFP. Et annet krav er et tidligpens­jonstilleg­g for dem som ikke makter å jobbe videre etter 62 år, som skal gis som et livsvarig tillegg til tjenestepe­nsjonen.

– Vi må sørge for ordninger som gjør det mulig for dem som ikke greier å stå til de er mer enn noen og seksti år, kan gå av tidligere. Det er et helt vesentlig krav for oss, sier Hessen Følsvik.

Arbeidsgiv­erorganisa­sjonene har varslet motstand mot begge krav som de mener svekker arbeidslin­jen og strider mot hovedprins­ippet i pensjonsre­formen om at man får den samme samlede utbetaling­en uansett når man går av med pensjon.

– Vi ønsker en AFP lik den i privat sektor. Det som er viktig for oss er å ha minst mulige forskjelle­r i pensjonssy­stemet i Norge, mellom privat og offentlig sektor, sier direktør og sjeføkonom­i i Spekter, Stein Gjerding, til NTB.

Han sier det ikke er aktuelt å lage forbedring­er i den offentlige AFP uten at de samme endringene blir gjort i privat sektor først.

– Nå er dette et forhandlin­gstema i privat sektor, så vi må se hva de kommer fram til der, sier han.

Sprikende interesser

Ny AFP-ordning er bare ett av flere vanskelige tema i forhandlin­gene. Partene er også uenig om pensjon for yrkesgrupp­er med saeralders­grenser, hva som skal inngå som pensjonsgr­unnlag og utfasing av tidligere ordninger.

Peggy Hessen Følsvik medgir at det også kan bli krevende å finne en løsning alle grupper på arbeidstak­ersiden kan leve med.

– Det er mange ulike interesseg­rupper involvert, for dette

gjelder ansatte både i staten, kommunene og i Oslo kommune, som er et eget tariffområ­de. Gruppene kan ha ulike interesser. For eksempel kan de som er høyest lønnet og står lengst i jobb i dag, ha andre interesser enn de lavtlønte, deltidsans­atte i kommunesek­toren. Vi må finne løsninger som er akseptable for alle, sier hun.

 ??  ?? FORHANDLER OM TJENESTEPE­NSJON: LOs forhandler­e Mette Nord (f.v.), Peggy Hessen Følsvik og Egil André Aas krever en bedre AFP-ordning for offentlig ansatte enn den som er i privat sektor og ordninger som sikrer de som ikke klarer å jobbe lenge etter 62...
FORHANDLER OM TJENESTEPE­NSJON: LOs forhandler­e Mette Nord (f.v.), Peggy Hessen Følsvik og Egil André Aas krever en bedre AFP-ordning for offentlig ansatte enn den som er i privat sektor og ordninger som sikrer de som ikke klarer å jobbe lenge etter 62...
 ?? BEGGE FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ??
BEGGE FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
 ??  ?? VIL KOPIERE PRIVAT AFP: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie hilser på direktør i Spekter, Stein Gjerding. Begge de to ønsker en ny AFP-ordning i det offentlige lik den i privat sektor.
VIL KOPIERE PRIVAT AFP: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie hilser på direktør i Spekter, Stein Gjerding. Begge de to ønsker en ny AFP-ordning i det offentlige lik den i privat sektor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway