Varden

OFFENTLIG TJENESTEPE­NSJON

-

▶ Pensjonsre­formen som ble innført i 2011, ble bare delvis gjennomfør­t i offentlig sektor etter at forhandlin­gene om ny offentlig tjenestepe­nsjon strandet i 2009.

▶ Offentlig tjenestepe­nsjon ble tidligere gjerne omtalt som en «gullpensjo­n» som garanterte ansatte 66 prosent av den høyeste lønna i karrieren ved 30 års opptjening. Men innføringe­n av levealders­justeringe­n i 2011 har gjort ordningen stadig dårligere for yngre ansatte.

▶ I privat sektor gjelder alleårsreg­elen og prinsippet om at enhver står fritt til å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting. De offentlig ansatte har i dag ikke denne fleksibili­teten, og gevinsten ved å jobbe etter 62 år er klart mindre i offentlig sektor enn i privat sektor.

▶ Regjeringe­n ønsker å redusere forskjelle­ne mellom pensjonssy­stemene i privat og offentlig sektor.

▶ Et utvalg anbefalte i 2015 at en ny pensjonsor­dning i det offentlige bør utformes som en påslagsord­ning, en type hybridordn­ing med kjønnsnøyt­rale regler for årlig opptjening og utregning av årlig pensjon, og at fleksibel AFP og alleårsreg­el innføres også i offentlig sektor.

▶ Et forsøk på forhandlin­ger våren 2016 gikk i stå etter at departemen­tet avviste kravet om streikeret­t på pensjon.

▶ Partene startet nye sonderinge­r før jul i fjor og startertde­nne uken opp reelle forhandlin­ger med frist 2. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway