Varden

Utfordrere­n som kan hjelpe Putin

-

Hun utfordrer Vladimir Putin der det gjør vondest, men TV-kjendis og journalist Ksenia Sobtsjaks presidentk­andidatur kan paradoksal­t nok hjelpe Putin.

Sobtsjaks kandidatur ble bekreftet av Russlands valgkommis­jon tirsdag.

– Er myndighete­ne redde for aerlig konkurrans­e? Resultatet er at russerne forstår at det å vaere opposisjon­ell politiker i Russland, betyr at du enten blir drept eller havner i fengsel, raste hun da hun utfordret president Putin under hans TV-sendte pressekonf­eranse nylig.

Ved samme anledning tok hun opp mangel på maktoverfø­ring og spørsmålet om reelle valg – et hardt angrep mot det politiske systemet Putin har bygd opp de siste to tiårene.

37 år gamle Ksenia Sobtsjak er blitt beskrevet som Russlands svar på modell og skuespille­r Paris Hilton på grunn av sin status som TV-kjendis, skuespille­r og blogger og sin glamorøse livsstil.

– God figur

Men Sobtsjak jobber også som journalist for den uavhengige TV-stasjonen Dozjd, og valgkampen har avslørt en kandidat som ikke er redd for å snakke Putin midt imot.

– Mange avskrev henne som en lettbeint kjendis og blogger, men hun er beintøff i debattene, sier seniorfors­ker Helge Blakkisrud, som er leder for forsknings­gruppen for Russland, Eurasia og Arktis hos NUPI.

– Hun har for eksempel tatt opp spørsmålet om annekterin­gen av Krim, som hun er kritisk til, og også løftet opp andre temaer i valgkampen som ellers neppe hadde fått dekning i statskontr­ollerte medier. Hun har gjort en bedre figur i valgkampen enn mange hadde trodd, men samtidig vet hun at hun ikke kan vinne valget, legger han til overfor NTB.

Datter av sin far

Det som får mange liberalere til å avfeie Sobtsjaks kandidatur som et Kreml-styrt show, er hennes private bindinger til Putin.

Ksenia Sobtsjaks far, Anatolij Sobtsjak, var nemlig borgermest­er i St. Petersburg på begynnelse­n av 1990-tallet og ble der en slags politisk mentor for Vladimir Putin. Ryktet vil sågar ha det til at Putin er Ksenia Sobtsjaks gudfar.

Kritikerne hennes mener hun ved å stille som kandidat i valget legitimere­r valgproses­sen og i praksis hjelper Putin. Opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj beskriver valget som en farse og oppfordrer til boikott.

Sobtsjaks deltakelse vil kunne øke fremmøtet, noe Kreml er svaert opptatt av. Siden utfallet er gitt på forhånd, er Putins største frykt at lavt oppmøte skal undergrave valgets legitimite­t.

Med Sobtsjak får Putin en motkandida­t som kan appellere til liberale, urbane krefter i den russiske middelklas­sen, men som ikke utgjør noen reell trussel for maktappara­tet. Ifølge meningsmål­inger ser hun ut til å få bare 1–2 prosents oppslutnin­g.

Sobtsjaks rolle som lynavleder ble enda klarere da det ble klart at Navalnyj ikke får stille i valget på grunn av en betinget dom. Han rystet Kreml da han fikk støtte fra 27 prosent av velgerne i Moskvas borgermest­ervalg i 2013, noe analytiker­e mener er grunnen til valgnekten.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? STILLER MOT PUTIN: Ksenia Sobtsjak utfordrer Vladimir Putin i det russiske presidentv­alget 18. mars.
FOTO: AP/NTB SCANPIX STILLER MOT PUTIN: Ksenia Sobtsjak utfordrer Vladimir Putin i det russiske presidentv­alget 18. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway