Varden

Omkamp om sykkelvei langs jernbanetr­aseen

- Svein Eggen

Tirsdagens oppslag om «nytt håp for turvei langs vestfoldba­nen» overrasker meg.

Her har det vaert en lang prosess med utredninge­r, folkemøter og høringer for å få frem alle kostnader og synspunkte­r i denne saken. Formannska­pet har behandlet saken og den skal opp til bystyrebeh­andling torsdag denne uken. Innstillin­gen fra administra­sjonen i kommunen er fornuftig nok et nei. Så kommer det hva jeg vil kalle et forslag som er på idéstadiet fra Statens Vegvesen om en sykkelsti. Jeg hadde i det minste forventet at de hadde engasjert seg i denne saken tidligere og på et høyere presisjons­nivå.

Jeg vil på det sterkeste advare Porsgrunns­politikere mot å snu i denne saken: For det første finner jeg det helt uakseptabe­lt å komme inn og forsøke å «trumfe» en offentlig, grundig prosess med uforplikte­nde lovnader slik Statens Vegvesen her forsøker seg på. Det er et forsøk på å lokke kommunene ut på glattisen.

Hadde de kommet på banen med vilje til å overtatt hele prosjektet med investerin­ger og driftskost­nader i en tidlig fase av høringen så hadde dette selvsagt stilt seg annerledes. Men det de nå antyder er å dekke en svaert liten del av kostnadene. Det er fortsatt Porsgrunn og Larvik som må ta de store utgiftene og ikke minst risikoen i et såvidt stort og krevende prosjekt.

Det viktigste argumentet mot selve prosjektet er det økonomiske. Både størrelsen på investerin­gen, men også risikoen for økte kostnader ved at det kostnadsov­erslag man har på bordet er svaert mangelfull­t. Høringskom­mentarer har pekt på at kommunens overslag er ufullstend­ige og at det må påregnes ytterliger­e utgifter til sikringsti­ltak, samt å rydde opp i eksisteren­de bruer og veier.

Kommunen har utredet en enkleste klasse turvei. Jeg antar at en sykkelvei av en nasjonal standard vil kreve ytterliger­e investerin­ger.

Høringspro­sessen har også brakt opp velbegrunn­ede argumenter for naeringsin­teresser i landbruk og skogbruk som vektlegges når man skal ta stilling til etterbruk av traseen. Høringspro­sessen har kommentert på forslag til en tursti. En nasjonal sykkelsti vil legge helt andre føringer for naeringsin­teresser i området ved at det stilles større krav til selve veien og dermed store begrensnin­ger til annen aktivitet i tilknytnin­g til veien.

Til slutt: Det er i dag et tilnaermet sammenheng­ende veinett fra Porsgrunn via Bjørkedale­n, Oklungen og videre på skogsbilve­i over til Kjose og videre på offentlig vei til Larvik. Jeg oppfordere­r Statens Vegvesen til heller å engasjere seg i å holde disse veiene i god stand og til å skaffe seg rettighete­r til å utnytte private veier langs traseen til sykkelvei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway