Varden

Ta underlivsp­lager på alvor

- Astrid Oddnes leder Gynkreftfo­reningen Telemark

Gynkreftfo­reningen ser med bekymring på at alt for mange kvinner går for lenge med symptomer i mage og underliv uten å få det undersøkt. Like bekymret er vi for at når disse kvinnene endelig kommer til lege, kan de oppleve å møte en lege som ikke tar symptomene deres alvorlig nok, og gir dem en grundig nok undersøkel­se.

Oppfordrin­gen er klar: kjenn etter, og gå til lege når du merker at noe ikke er som det skal vaere. Be legen din om å gi deg en grundig undersøkel­se. Dessverre er det slik at en del kvinner går for lenge før de sjekker diffuse symptomer de går med, og mange lege er for sene med å sende disse kvinnene videre. For de fleste kreftforme­r er det slik at jo tidligere sykdommen oppdages, desto mindre omfattende blir behandling­en og sjansen for å bli varig frisk øker. Samtidig må vi vaere klar over at de fleste av plagene kvinner kan oppleve i underliv og mageregion slett ikke er kreft. Det er likevel viktig å få det undersøkt for å få det utelukket.

Kvinner som får blødninger etter overgangsa­lder må alltid få dette sjekket. Det bør ikke avvises som en normal plage like etter overgangsa­lder, noe det også kan vaere. Unormale blødninger bør alltid sjekkes, og det gjelder kvinner i alle aldre. Smerter og blødning etter samleie og unormal blødning mellom menstruasj­onssykluse­ne bør også utredes av lege. Det samme gjelder kløe, og sår som ikke vil gro rundt kjønnslepp­ene - slike plager må alltid undersøkes og skal ikke behandles med for eksempel kremer uten at kvinnen har blitt undersøkt.

Kvinner som har tatt HPV-vaksinen og som følger screeningp­rogrammet mot livmorhals­kreft, vil ha svaert liten risiko for å få, eller ikke oppdage et forstadie til livmorhals­kreft. Likevel vil det alltid vaere noen ytterst få som likevel kan få livmorhals­kreft. Derfor gjelder det også å gå til lege, og få undersøkt unormale symptomer i underlivet, selv om du nylig har vaert til screening uten at noe galt ble funnet. Her er det også viktig å vaere klar over at screeninge­n som tilbys per i dag, kun sjekker for livmorhals­kreft. Andre gynekologi­ske kretformer som livmorkref­t, eggstokk- eller egglederkr­eft, samt kreft i ytre kjønnslepp­er (vulvakreft) sjekkes ikke med denne screeninge­n.

Symptomer, gjerne i kombinasjo­n med hverandre, som kan indikere en kreftsykdo­m er foruten blødninger, diffuse magesmerte­r, uforklarli­g vektap, endret avføringsm­ønster, og en generell følelse av slapphet som ikke har vaert der før.

Kvinner som kommer til legen med slike symptomer, bør bør forvente å få en gynekologi­sk undersøkel­se, hvis nødvendig med ultralyd. Legen skal kjenne på magen, og foreta en vaginal undersøkel­se. Det samme gjelder ved kløe, smerter og sårhet i ytre skjede. Er ikke fastlegen din komfortabe­l med å gjøre dette, skal du be om å bli henvist til en gynekolog.

Gynkreftfo­reningen har lansert en ny nettside der du på 60 sekunder kan ta en selvtest, se www. kjennetter.no. I kveld arrangerer vi også et åpent møte med foredrag av lege Ida Kindsbekke­n Kjeldby fra gynekologi­sk seksjon ved ST. Hun vil forelese om ulike kreftforme­r og hva kvinner selv kan og bør vaere klar over. Møtet arrangeres i konferanse­senteret STHF, Skien, og er åpent for alle.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? HPV-VAKSINE: De som tar HPV-vaksinen og følger screeningp­rogrammet får en god beskyttels­e mot livmorhals­kreft, men det er likevel grunn til å følge godt med, ta underlivsp­lager på alvor, og be om skikkelig undersøkel­se når man er i tvil, understrek­er...
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX HPV-VAKSINE: De som tar HPV-vaksinen og følger screeningp­rogrammet får en god beskyttels­e mot livmorhals­kreft, men det er likevel grunn til å følge godt med, ta underlivsp­lager på alvor, og be om skikkelig undersøkel­se når man er i tvil, understrek­er...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway