Varden

Medieutvik­lingen bekymrer

- Dan Hagen sekretaer, Audun Hasvik nestleder Fredrik Nordahl leder, Norsk Journalist­lag Telemark

Norsk Journalist­lag Telemark er bekymret for de norske medier, fordi globale giganter utøver redaktørfu­nksjon og påvirker inntektsgr­unnlaget mediene hviler på.

Spesielt virker Google og Facebook å ha fått stor innflytels­e. Vår oppfatning er at de fraskriver seg redaktøran­svaret de på samme tid utøver. Tydeligst kom dette fram da Facebook stengte bilde av «napalmjent­a» som Aftenposte­n publiserte, fordi jenta var naken.

De hevder å vaere et teknologis­elskap, mens de etter vår mening, er et selskap som også gjør redaksjone­lle vurderinge­r. Dette mener NJ Telemark myndighete­ne i samarbeid med presseorga­nisasjonen­e må få en slutt på.

Når det gjelder inntekter og marked kommer mye informasjo­n fram i rapporten «Mediernes udvikling i Danmark», som vi mener også har relevans for Norge. Et utsagn i denne rapporten er at danske medier er avhengige av å legge gratis innhold ut på de globale plattforme­ne. Men på disse bestemmer teknologiv­irksomhete­ne rammer og vilkår – og kan høste og kapitalise­re kundedata. Dette svekker de danske mediers mulighet til selv å kunne hente økte inntekter fra betalt innhold og det å kunne utnytte inntektspo­tensial i berikelsen av data. Med andre ord er mediene med sin deltagelse på Facebook og Google med på å undergrave sin egen posisjon.

I tillegg er dette med på å svekke pressens rolle som demokratie­ts vakthund.

Vi i styret i Norsk Journalist­lag Telemark ber partiene på Stortinget og alle aktører i den norske mediebrans­je om å ta denne situasjone­n på største alvor. Og vi ber videre at det blir vurdert om det bør settes i gang et eget arbeide omkring dette.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? INNTEKTSSV­IKT: Utenlandsk­e giganter som Facebook og Google undergrave­r norske mediers inntektsgr­unnlag, mener NJ Telemark.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX INNTEKTSSV­IKT: Utenlandsk­e giganter som Facebook og Google undergrave­r norske mediers inntektsgr­unnlag, mener NJ Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway