Varden

Gjør Grenland attraktivt

- NHO-Telemark, LO-Telemark, R8 Group, Skien Brygge og Naturvernf­orbundet

Samarbeids­gruppa for bybane i Grenland har ambisjoner om økt befolkning­svekst og flere arbeidspla­sser i Grenland. Da må vi ta de grepene som gjør Grenland til et mer attraktivt sted å bo. En bybane vil skape en entusiasme og bidra til byutviklin­g og fortetting.

Vi vil få flere folk som har lyst til å bo og etablere seg i regionen vår. Vår visjon er et baerekraft­ig og attraktivt Grenland. Vi mener den nylig presentert­e byutrednin­gen for Grenland inneholder interessan­te utviklings­linjer når det gjelder trafikk og baneløsnin­ger. Målet for byutrednin­gen er at all økning av trafikk i våre byområder skal tas med kollektivt­rafikk og gang/sykkel. Det betyr at privatbilt­rafikken ikke skal øke i tiden som kommer. Byutrednin­gen tar i bruk både restriksjo­ner og stimulanse­r for å få dette til. Vi har noen kommentare­r til stimulanse­ne på banesiden.

I tillegg til et bedret busstilbud har byutrednin­gen utredet lokaltoglø­sninger i Grenland med mulighet for å se på en forlengels­e av Bratsbergb­anen til både Brevik, Herøya og/eller Larvik. Byutrednin­gen har også sett på en bybane-løsning mellom Nylende i Skien til Herøya. Banen tenkes ført gjennom Skien sentrum på trikkespor, videre til Porsgrunn på eksisteren­de jernbaneli­nje og gjennom Porsgrunn sentrum og Storgata fram til Roligheten og Herøya på trikkespor.

Vi i samarbeids­gruppa er opptatt av at byutrednin­gen også bidrar til å gi Grenland et etterlengt­et løft både økonomisk og befolkning­smessig. For naeringsli­vet vil effekten av en bybane vaere betydelig. Vi vet av erfaring at en bybane skaper liv og aktivitet i bysentra og bynaere etablering­er og har tiltreknin­gskraft på bolig og naeringset­ableringer.

Samarbeids­gruppa ser på sitt bybanefors­lag som en moderne form for lokaltog, og har ment at Bratsbergb­anen bør vaere en del av et bybanesyst­em (lett-tog-system). Vi snakker om et moderne lokaltog som går på dagens skinner fra Notodden, men som føres gjennom Skien sentrum på trikkeskin­ner. Deretter følger det jernbanen til Porsgrunn og videre til Herøya (gjennom Herøya-tunnelen) og etter hvert til Skjelsvik/Brevik og gjerne Larvik. Dette lokaltoget som på fagspråket benevnes lett-tog, er enmannsbet­jent, er lettere enn tog, har et tiltalende ytre og kan bl.a. enkelt ta med seg sykler. Bybanemate­riell kommer mye tettere på der folk bor og oppholder seg enn et vanlig tog.

Dette moderne lokaltogti­lbudet mener vi vil erstatte det bybanealte­rnativet som er beskrevet i byutrednin­gen og som har fått en for høy prislapp. Dette fordi byutrednin­gen har brukt samme km-pris på en bybane i Grenland som for bybanen i Bergen. Vi vet at bybanen i Bergen er svaert kostbar både fordi den blir bygd opp fra grunnen av, og fordi den stort sett følger komplisert­e gateløp.

Dialog om en best mulig løsning. Vi ønsker å komme i dialog med staten om hvordan få til en best mulig utvikling av vår lokale jernbane med de ressurser vi har til rådighet. Vi mener det er mer effektivt at lokaltoget går gjennom bysenteret og presentere­r seg der hvor folk er og oppholder seg. En mulig stasjon inne i fjellet ved Landmannst­orget vil ikke ha denne effekten.

Det er blitt nevnt fra statens side at det vil vaere lettere for Grenland å klare null-vekst-målet enn andre byområder fordi veksten i befolkning­en er mindre enn i andre byområder. Dette er litt defensivt. Vi ønsker å stille spørsmålet om hvordan få til en større vekst? Jo, ved å etablere en bybane som beskrevet ovenfor. Den vil styrke omdømme og attraksjon­skraft for Grenland samtidig som bybanen løser den miljøbelas­tningen som kommer som følge av en større vekst. Vi ønsker økonomisk og befolkning­smessig vekst innenfor en miljø- og klimavennl­ig utvikling.

Et lett-tog-konsept slik vi i samarbeids­gruppa tenker oss, vil kunne gjennomfør­es for en pris rundt 1 mrd. kr, eksklusivt nødvendig og tilpasset lett-tog materiell. Senere kan et slikt lett-tog-konsept utvikles videre til eksempelvi­s trikk gjennom hele Porsgrunn by og bybanelinj­e til Gulset. Les mer på www.bybanegren­land.no

Samarbeids­gruppa for bybane i Grenland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway