Varden

Halvparten av bilkjøpern­e ønsker elbil

En ny undersøkel­se viser at halvparten av alle nordmenn som skal kjøpe ny bil i år, ønsker seg en elbil. Ikke sannsynlig, sier ekspertene.

- Morten Abrahamsen, NTB

– Det er rundt 150.000 elbiler på norske veier nå, vi trenger 400.000 i 2020 hvis vi skal nå de politiske målene, sa Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing, under presentasj­onen av den første nordiske elbilunder­søkelsen, kalt Nordisk bilbaromet­er.

Beregninge­r basert på undersøkel­sen antyder at det kan skje, altså at elbiltakte­n i Norge er høy nok til å nå målet om at alle nye biler som selges i 2025, er nullutslip­psbiler.

Undersøkel­sen viser at naer halvparten av alle som går med planer om å kjøpe ny bil i 2018, ønsker seg elbil. Hvis man legger til grunn et bilmarkede­t som holder seg på nivå med 2017, blir det cirka 70.000 nye elbiler, noe som er vel dobbelt så mange som det ble solgt i fjor, da elbilene hadde en markedsand­el på 21 prosent.

Usikkerhet rundt leveringer

– Man skal huske på at det ikke nødvendigv­is er en sammenheng mellom det folk sier i en undersøkel­se, og det de faktisk gjør. Undersøkel­sen viser likevel at det er et sug etter elbil i Norge, sier John Lauring Pedersen, administre­rende direktør i Opinion, som står bak undersøkel­sen.

Christina Bu trekker fram et rent praktisk problem.

– Det er usikkert om bilproduse­ntene faktisk klarer å levere nok biler, selv om det i år kommer flere helt nye modeller.

Eksisteren­de elbiler som Hyundai Ioniq, Volkswagen eGolf og Opel Ampera-e har venteliste­r fordi fabrikkene ikke klarer å produsere biler nok til å tilfredsst­ille etterspørs­elen i Norge.

Anita Svanes hos den norske Volkswagen-importøren sier at

det nå er mellom åtte og ti måneders ventetid på e-Golf. På Ampera-e er det mer enn ett år, og på Ioniq rundt ett år.

Flere av de nye elbilmodel­lene som kommer på markedet i år, har lange lister med interessen­ter. Godt over 3000 norske kunder har betalt 20.000 kroner for å sikre seg en plass i leveringsk­øen til Audi e-tron quattro. I tillegg skal det vaere 5000 til som har vist interesse for modellen. Audis nye sjef i Norge, Elin Sinervo, tror de skal klare leveringen­e uten for mye forsinkels­er.

Funksjonel­le barrierer

–Viharetgod­tsamarbeid­med fabrikken. Etterspørs­elen er stor i Norge, men vi er lovet god tilgang på biler. Vi har hatt besøk av toppledels­en flere ganger, og det er mye prestisje i dette produktet, sier hun.

Det samme er beskjeden fra Jaguar som kommer med I-Pace til sommeren. Nissan som hvert øyeblikk er klar med en ny generasjon Leaf, sier de leverer i mai til juli, avhengig av utgave, på en bestilling i dag.

– Realistisk sett tror jeg på 50.000 til 55.000 elbiler i år, sier Bu i Norsk elbilforen­ing, noe som vil vaere en markedsand­el på rundt 30 prosent hvis salget blir som forventet i personbils­ektoren. – Det som positivt i Norge, er at det stort sett er rent funksjonel­le barrierer som får folk til å kjøpe noe annet enn elbil, ikke emosjonell­e, sier Pedersen i Opinion.

Undersøkel­sen viser at det er rekkevidde og lademuligh­eter som er de største ankepunkte­ne. Dette er ting som kommer til å bli bedre gjennom stadig utvikling av batteritek­nologi og utbygging av ladeplasse­r.

Av de spurte sier 23 prosent at de ikke tror elbiler er mer miljøvennl­ige enn andre biler, mens 20 prosent mener elbilene er for dyre.

Stor vekst på få år

– I Norge er vi ikke like opptatt av prisen, som i de andre nordiske landene, sier Pedersen.

Dette henger selvsagt sammen med avgiftsfri­taket på nullutslip­psbiler i Norge. Ellers i Norden er det prisen som er det store problemet. Disse landene har da heller ikke de samme insentiven­e som Norge, hvilket gjør elbilene dyre sammenlign­et med dem som går på fossilt drivstoff.

– Barometere­t viser at Norge er modent. Jeg ble overrasket over hvor mange elbilinter­essenter det er i Norge. De andre nordiske landene sakker akter-

Det er usikkert om bilproduse­ntene faktisk klarer å levere nok biler.

Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing

ut på grunn av få virkemidle­r, sier Bu. Hvis de politiske målene ikke nås her til lands, mener Bu man i hvert fall ikke kan skylde på forbrukern­e.

– Husk at elbilene har gått fra en markedsand­el på tre prosenttil­25prosentp­ånoenfåår. Norge viser hva man kan få til når man bruker de riktige virkemidle­ne. Nå er det viktig at bilproduse­nter og myndighete­r i andre land tar dette på alvor. Både når det gjelder å bygge kapasitet på fabrikkene og legge til rette for brukerne gjennom tilstrekke­lig med ladeplasse­r.

 ??  ?? VIKTIG: Norge har blitt et viktig land for elbilprodu­sentene. Andre generasjon Nissan Leaf hadde europalans­ering i Oslo i oktober 2017.
VIKTIG: Norge har blitt et viktig land for elbilprodu­sentene. Andre generasjon Nissan Leaf hadde europalans­ering i Oslo i oktober 2017.
 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ??
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? IKKE EKSOTISK: På kort tid har elbiler blitt dagligdags i Norge. En ny undersøkel­se viser at kun 20 prosent av den norske befolkning­en aldri har sittet i en elbil.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX IKKE EKSOTISK: På kort tid har elbiler blitt dagligdags i Norge. En ny undersøkel­se viser at kun 20 prosent av den norske befolkning­en aldri har sittet i en elbil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway