Varden

Vinje-profil fyller 80

Den tidlegare ordføraren er no lokallagsl­eiar i Senterpart­iet. I dag fyller Olav Nordstoga 80 år.

- ▶ Halvor Ulvenes halvor.ulvenes@varden.no

– Det var moro å sitje i ordførarst­olen. Eg er fornøgd med at med fekk festa høgskulen til Rauland gjennom nybygget. Elles er eg glad for utbygginga av barnehagar, seier jubilanten som sat med klubba i perioden 1995-99. Han kom inn i kommunesty­ret i 1991.

Han fortel vidare at det var brysamt med alle tingingane om kraftavtal­er.

Utdanna laerar

Olav er fødd på garden Plassen, der diktaren Aasmund Olavsson Vinje også voks opp. Olav gjekk barneskule­n i Smørklepp og framhaldss­kulen i Åmot. Etterpå bar det til det fireårige gymnaset i Bø. Etter sersjantut­danning i militaeret, hadde han laerarpost­ar både på Garvikstro­ndi i Seljord og i Baerum. Sidan vart det den offentlege laerarskul­en i Oslo. Han tok også eitt år med universite­tsutdannin­g i folkeminne.

I 1963 gifta han seg med Ellen Godal.

– Me trefte kvarandre i Telelaget i Oslo. Eg var med i teatergrup­pa der, fortel han. Etterpå hadde dei laerarpost­ar både i Masi i Kautokeino og i Vågå. Han var laerar i elleve år i Haukeli, og overtok garden i 1970. I 1989 bygde han nytt kufjøs, og blei da heiltidsbo­nde.

Olav har vore levande engasjert i både mållaget og historiela­get, og ser lyst på framtidsut­siktene for nynorsk.

– Folk er blitt meir bevisste på å bruke språket sitt, meiner han. 80-åringen jobba hardt før valet og partiet hans oppnådde nesten 40 prosent i Vinje.

– Eg var deprimert nokre dagar over at det ikkje bli regjerings­skifte. Det ser ikkje så lyst ut for distrikta med all sentralise­ringa, seier han.

Stor fest

Ellen og Olav Nordstoga har fire barn, deriblant dei profilerte sønene Aasmund og Odd. Familien feirar han med stor fest og over 100 inviterte gjester på Vinjar laurdag kveld. 80-åringen seier at både barn og barnebarn skal underhalde.

– Stas når barna gjer det så bra?

– Moro det veit du, avsluttar Olav Nordstoga.

Gratulerer med dagen!

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? JUBILANT: Tidlegare ordførar Olav Nordstoga i Vinje fyller 80 år i dag. Han kom til verda i den kvite gamlestova på garden, som er ført opp i 1897.
FOTO: HALVOR ULVENES JUBILANT: Tidlegare ordførar Olav Nordstoga i Vinje fyller 80 år i dag. Han kom til verda i den kvite gamlestova på garden, som er ført opp i 1897.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway