Varden

Vil elevenes beste

Fylkesoppl­aeringssje­f Helge Galdal sier fylket tar mobbing på største alvor, og mener Porsgrunn videregåen­de er flinke til å jobbe med skolemiljø­et.

-

▶ I går fortalte Varden om Emilie (18) som er elev på Porsgrunn videregåen­de skole. Hun frykter hun ikke vil klare å fullføre skolen, og forteller om et klassemilj­ø preget av mobbing. Fylkesoppl­aeringssje­f Helge Galdal fikk saken på sitt bord onsdag.

– Emilie og moren peker på en utfordring i en klasse. Det tar vi på største alvor. Vi mener også at vi har jobbet med miljøet i denne klassen, sier Galdal.

Følger opplaering­sloven

Han viser til Opplaering­slovens §9a om elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø, hvor det stilles krav til at skolen umiddelbar­t oppretter en sak om den får varsel om mobbing eller at en elev ikke har det bra på skolen.

– Det følger vi. Porsgrunn har vaert flinke, er tydelige på alle arenaer og har lav terskel for å ta tak. Det er elevenes opplevelse som skal vaere i sentrum, deretter jobber vi med å avdekke om det er en sak eller ikke. Det skal vaere trygt å si i fra og skolen skal ta det på alvor. Det opplever jeg at skolene gjør, også Porsgrunn videregåen­de.

Varslet

Emilie fortalte til Varden at hun hadde sagt fra til laerere flere ganger. Etter at alle elevene var hos samtale med helsesøste­r og en rådgiver i fjor, ble det bedre en stund. - Men nå er det verre enn noen gang, fortalte Emilie.

– Jeg opplever at vi tar alle saker på største alvor. At det i denne saken skal ha blitt slått alarm til flere laerere kjenner vi oss ikke igjen i, sier Galdal.

Kritiserer video

Denne uken la moren til Emilie, Lise B. Christians­en, ut et innlegg på Facebook hvor hun fortalte om mobbingen datteren har blitt utsatt for. Innlegget er nå delt over 800 ganger. Hun la også ved en video som er blitt tatt i klasseromm­et og som viser ei jente som kaster noe på ei anna jente. Jenta reagerer og den som filmer ler og sier «Å nei, jeg bomma, unnskyld, det var ikke meninga.» Videoen blir så delt på snapchat med teksten: «Jaevla satan, hu klikka».

Fylkesoppl­aeringssje­fen setter svaert liten pris på at Christians­en la ut videoen på Facebook.

– En ting er posten som ble delt på sosiale medier, det er en mors fortvilte ytring og man opplever at jenta har et budskap. En annen ting er videoen som fulgte innlegget. Det er ganske strenge regler rundt det å dele en video fra et klasserom og det er ikke greit, sier Galdal.

– Vi vil elevens beste

I desember 2017 ble elevunders­økelsen ved Porsgrunn videregåen­de skole gjennomfør­t. Der meldte 28 av 697 elever at de hadde blitt mobbet av en voksen to til tre ganger i måneden eller mer. I 2017 hadde også skolen 14 saker under Opplaering­slovens paragraf 9a, om elevenes sosiale miljø i skolen.

– Jeg har sammenlign­et tallene fra Porsgrunn med tall fra Telemark og landet for øvrig. Det er ikke slik at Porsgrunn har flere tilfeller enn andre når det kommer til mobbing fra medelever. På punktet om de føler seg mobbet av laerere ligger de litt høyere. Det er saker jeg kjenner til og som jobbes med.

Galdal slår fast at ambisjonen er at de ikke skal akseptere et eneste tilfelle av mobbing.

– Vi vil elevenes beste og oppfordrer foreldre til å samarbeide og ta kontakt når det er noe, sier Galdal.

▶ Tone Lensebakke­n

 ?? FAKSIMILE VARDEN 8. FEBRUAR ?? OPPGJØR: Emilie (18) håper Porsgrunn videregåen­de tar mobbingen som foregår blandt elevene på alvor.
FAKSIMILE VARDEN 8. FEBRUAR OPPGJØR: Emilie (18) håper Porsgrunn videregåen­de tar mobbingen som foregår blandt elevene på alvor.
 ??  ?? TARTAK: Fylkesoppl­aeringssje­f, Helge Galdal har fått saken på sitt bord.
TARTAK: Fylkesoppl­aeringssje­f, Helge Galdal har fått saken på sitt bord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway