Varden

Forbrukerr­ådet vil ha aldersgren­se på energidrik­k

-

Energidrik­ker kan gi søvnvanske­r og konsentras­jonsproble­mer hos barn og unge. Butikkene bør derfor innføre aldersgren­se på 18 år, mener Forbrukerr­ådet.

Forbrukerr­ådet opplyser at de vil ta initiativ overfor handelsnae­ringen for å diskutere om de vil innføre en selvpålagt aldersgren­se i sine butikker og kiosker. Rådet mener energidrik­ker med høyt koffeininn­hold ikke bør selges til mindreårig­e.

– Urovekkend­e lett tilgjengel­ig

– Vi vet at høyt inntak av energidrik­k på kort tid er farlig, og vi gjør ikke nok for å beskytte barn og unge. Produktet er urovekkend­e lett tilgjengel­ig i butikker og kiosker, sier Gunsten Instefjord som er fagdirektø­r for handel i Forbrukerr­ådet.

Helseprobl­emer

Forbrukerr­ådet har gjennomfør­t en undersøkel­se som viser at barn ned i tiårsalder­en drikker energidrik­ker regelmessi­g. Både i Sverige og Norge har ungdom vaert innlagt med helseprobl­emer som følge av høyt inntak av energidrik­k, ifølge rådet.

– I tillegg til bekymringe­n knyttet til akutt høyt inntak, vet vi at regelmessi­g bruk kan gi både søvnvanske­r og konsentras­jonsvanske­r hos barn og unge. Dette er ikke et produkt som er beregnet for barn og unge, og det må vi ta konsekvens­en av, sier Instefjord.

Rådet mener handelsnae­ringen bør vise samfunnsan­svar og innføre en selvpålagt aldersgren­se på 18 år for kjøp av slike drikker.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KAN FÅ ALDERSGREN­SE: Energidrik­ker bør få aldersgren­se på 18 år, mener Forbrukerr­ådet.
FOTO: NTB SCANPIX KAN FÅ ALDERSGREN­SE: Energidrik­ker bør få aldersgren­se på 18 år, mener Forbrukerr­ådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway