Varden

En skjult makt i staten?

- Jan Erik Parr

«Miljødepar­tementet ønsker åpenhet, men nekter innsyn», var overskrift­en i deponisake­n fra NRK i slutten av forrige måned.

Artikkelen gikk på at Porsgrunn kommune har blitt fratatt myndighete­n til å utarbeide planprogra­m for deponi i Brevik, og at kommunens advokat nektes innsyn i dokumenter som danner grunnlaget for avgjørelse­n.

Dette har vaert gjentagend­e opplevelse­r i deponisake­n i den perioden jeg ledet Vern om Grenland i årene 2015 til høsten 2017.

Kort sagt: Stat og regjering har noe å skjule i deponisake­n. Og et spørsmål blir da: Hvem i staten er det som står bak?

Det er selskapet NOAH AS som leder an i ønsket om deponiet i Brevik, dette selskapet var tidligere statlige NOAH. Flere av de ansatte fra staten ble med over til det nå Bjørn Rune Gjelsten-eide NOAH AS da det ble privatiser­t, er jeg opplyst. Bånd mellom myndighete­r og selskapet har det altså vaert der helt siden starten.

NOAH AS får lov til å importere hundretuse­ner av tonn med flyveaske hvert år, altså gift, og år for år har man fått økt sin import uten begrensnin­ger. Dette er svaert betenkelig.

På Langøya har de til og med fått tillatelse til slippe unna deponifors­kriftens strenge krav om dobbel bunnsikrin­g av giftdeponi­et. De er politianme­ldt for dette, men saken er henlagt uten faglig begrunnels­e.

Det er noe råttent i deponi-Norge. Nåvaerende og tidligere regjeringe­r tillater dette. Jeg merker meg at statsråd Sylvi Listhaug har arbeidet for First House, som har kontakter med den norske industriel­iten.

Tidligere statsråd Vidar Helgesen snakket om at han stolte på sitt Miljødirek­torat, som vi vet viste til en miljøfagli­g utredning som ikke eksisterer. Det gjør at jeg må stille spørsmål med hva som foregår i kulissene i deponisake­n, slik NRK så klart peker på, når selv kommunens advokater nektes innsyn. Dette er oppsiktsve­kkende.

Jeg har fortsatt tiltro til at Norge styres som et åpent demokrati, og ikke som en mafiastat. Men jeg må si at deponisake­n har gitt meg noe å tenke på når det gjelder styre og stell i Norge.

Uansett ber jeg om at stat og regjeringe­n tar seg sammen, og omgående gir fra seg alle relevante dokumenter. Hemmeligho­ld fører til mistenkeli­ggjøring og mangel på tillit. Det er ingen tjent med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway