Varden

Vi brukte rekordmye strøm i fjor

-

Det totale bruttoforb­ruket av strøm her i landet var 134,1 TWh i 2017, som er en økning på 0,7 prosent siden året før og det høyeste nivået som er registrert.

Det rekordhøye strømforbr­uket kan blant annet ses i sammenheng med økt forbruk i utvinning av råolje og naturgass samt kraftinten­siv industri, viser nye tall fra Statistisk sentralbyr­å.

Velstandsu­tvikling

I tillegg bidrar velstandsu­tvikling og befolkning­svekst til høyere strømforbr­uk over tid.

Bruttoforb­ruket inkluderer forbruk i gruppene utvinning av råolje og naturgass, kraftinten­siv industri og alminnelig forsyning. Nettap, pumpekraft­forbruk og annet eget forbruk i kraftstasj­onene inngår også.

Produksjon­en av kraft var på 149,3 TWh i 2017. Det er kun 0,2 prosent eller 0,3 TWh lavere sammenlign­et med rekordåret 2016 og tidenes nest høyeste nivå som er registrert.

Nesten 96 prosent vannkraft

Vannkraft utgjorde 95,8 prosent av den totale kraftprodu­ksjonen på 149,3 TWh. Varme- og vindkraft utgjorde henholdsvi­s 2,3 og 1,9 prosent.

Den store vannkraftp­roduksjone­n skyldes ifølge SSB godt tilsig til norske vannmagasi­ner.

Norge eksportert­e 21,3 TWh i 2017, mens det ble importert 6,1 TWh. Det ga en nettoekspo­rt av kraft på 15,2 TWh. I alle måneder i 2017 var det høyere eksport enn import av elektrisit­et.

(NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? HØYT STRØMFORBR­UK: Både strømforbr­uket, produksjon­en og eksporten av strøm nådde et høyt nivå i fjor.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX HØYT STRØMFORBR­UK: Både strømforbr­uket, produksjon­en og eksporten av strøm nådde et høyt nivå i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway