Varden

10 år er gått siden første planer om «Nye Down Town». Ingenting har skjedd.

- Per Arne Rennestrau­m, journalist

Da kan vi huke av for nok en Down Town-eier som legger ballen død. Hvem er neste gjeng milliardae­rer som svinger seg inn på kjøpesente­ret med hodet fulle av fristende ideer og lommene fulle av tomme løfter, mon tro? Det har nemlig blitt et veldig godt forretning­skonsept: Først får du kommunens byråkrater og politikere til å stå på pinne for deg. Deretter greier du å hanke inn en byggetilla­telse. Når den er i boks, kan prosjektet «skrinlegge­s» og selges videre. Denne gangen gikk det bare et par uker fra byggetilla­telse til skrinleggi­ng. Et kjøpesente­r med godkjente ekspansjon­splaner er mer verdt enn ett uten.

Down Town er nå rigget for et nytt videresalg. For det er ikke sikkert eieren, finske Citycon, ser verdien av å ha et senter som konkurrere­r med seg selv. De har jo Herkules i Skien. Sånn sett hadde jo det beste vaert å få inn en lokal eiergruppe som kunne sett på Down Town som et isolert og unikt prosjekt, ikke som en brikke i et større spill.

Nok en gang sitter politikern­e igjen med skjegget i postkassa. Festtalene om å løfte byen, bygge ut Down Town og fjerne den stygge parkeringe­n mot elva forble akkurat det: Festtaler.

Historien gjentar seg. Det blir lokket med milliardin­vesteringe­r. Politikere i Porsgrunn lar seg da også lett begeistre. Det var hallelujas­temning i AElvespeil­et da den forrige eieren, Petter Stordalen, utfordret akustikken i kulturhuse­t sommeren 2014. Det var fortsatt ljomende etterklang i veggene da nyheten kom om at han ikke ville frelse byen likevel. Down Town var solgt. Igjen. Til Citycon. Men Stordalen og hans Sektor Gruppen var i godt selskap. Forgjenger­en Storebrand hadde enda større planer.

De eneste politikern­e som er i godt humør nå om dagen er Siren Johnsen, Helge Maeland og de andre som hele tiden har utvist en skepsis til pengepredi­kantene. De rødgrønne veteranene, gjerne omtalt som bakstrever­ske av meningsmot­standere, har forstått at folk som hele tiden strever etter å bygge høyere og få inn flere biler, egentlig bare er opptatt av nettopp det. Naturlig nok. For sånt blir det penger av. Argumenter om byutviklin­g er ofte et lokkemidde­l. Det handler om å forstå rollene.

Nå har de finske eierne fått Down Town-entusiaste­ne i bystyret til å svette mer enn det vi har sett i noen badstu-baserte fjernsynst­eater-scener fra de trakter. Så langt har også handlingen vaert omtrent like oppmuntren­de som den uglesette fjernsynsk­ulturen fra 1970-tallet.

10 år er gått siden første planer om «Nye Down Town» ble lansert. Ingenting har skjedd, men mange har tjent gode penger på videresalg av planer, klekket ut av velvillige politikere. Siden gullåret 2007 har Down Town gått i motsatt retning av alle andre kjøpesentr­e av en viss størrelse: Faerre butikker og lavere omsetning.

Det er bare planene som er blitt større. Og flere.

 ?? SKISSE: CITYCON ?? GLANSBILDE: Slik kunne det blitt, men eierne har finregnet på det og funnet ut at det ikke er noe å satse på likevel.
SKISSE: CITYCON GLANSBILDE: Slik kunne det blitt, men eierne har finregnet på det og funnet ut at det ikke er noe å satse på likevel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway