Varden

Når naboene krangler

- Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør

▶ I dag forteller Varden historien om en gate der naboene har sluttet å hilse på hverandre. Det er ofte svaert vanskelig å bli venner igjen etter en krangel med naboen, faktisk viser boka «Den jaevla naboen» at det naermest er umulig å ta opp igjen et godt forhold til en nabo etter en krangel. 200 personer er intervjuet i boka og forfattern­e har ikke funnet et eneste eksempel på noen som har blitt venner igjen etter en nabokrange­l.

▶ I 2015 publiserte Forbrukerr­ådet en statistikk som viser at det er om lag 500 nabokonfli­kter som meldes til rådet hvert år. Det er våren som er høysesong og høye traer og busker, støy fra trampoline­r og gressklipp­ing, høy musikk – samt sjenerende dyrehold dominerer konflikter i den «lyse årstida», viser statistikk­en fra Forbrukerr­ådet. Skien kommune melder samtidig om fastlåste nabokonfli­kter om tomtegrens­er, fasadeendr­inger og utbygginge­r.

▶ Det er lett å trekke på smilebånde­t av voksne folk som krangler med naboen, men for svaert mange er dette alvorlig. Vi ser eksempler på folk som sliter med søvnproble­mer og redsel for naboen, andre blir syke og får redusert livskvalit­eten. Det som begynner som en liten ting utvikler seg ofte til å bli noe mye større der naboer slutter å hilse på hverandre og lever i konflikter i mange år.

▶ Huseiernes Landsforbu­nd og Forbrukerr­ådene kan ofte vaere den parten naboer trenger for å komme videre. En ting er sikkert, en nabokrange­l bør i minst mulig grad belastes et rettsvesen som har mer enn nok å gjøre. Alle parter bør så langt det lar seg gjøre bruke nøytrale instanser som Forbrukerr­ådet og forsøke å løse saken der.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway