Varden

Tror vare handelen har skylda

Stein Jarand Fredriksen tror Citycons mål om å fylle Down Town med 120 butikker var for ambisiøst.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ PORSGRUNN Han gråter ikke over at det ikke blir noe av de 96 leilighete­ne på taket av kjøpesente­ret.

– Noe kommer, noe kommer ikke, sier han avslappet. Det var Telemark og Vestfold Utvikling; der Fredriksen sitter i førersetet og Citycon som sammen skulle utvikle det enorme boligprosj­ektet i toppetasje­n.

Nå blir det verken boliger eller utvidelse av senteret.

– Jeg fryktet noe slikt, sier han. Det var meldingen om utsettelse som kom før jul, som gjorde at han reagerte.

– Citycon skulle ha startet opp i februar/mars, så utsatte de til august/september. Jeg tror det ble vanskelig å fylle senteret, sier Fredriksen.

Tror ikke på planene

Han mener varehandel­en sliter for tida, ikke minst i Grenland hvor store handelskly­nger stadig vokser.

– Vi har butikker overalt, og alle selger det samme. I tillegg vokser netthandel­en, påpeker Fredriksen. Han nevner Arkaden i Skien sentrum.

– Vi ser jo hvor vanskelig det er å fylle et senter. Det holder ikke med snø på torget. Dette problemet vil bare vokse, mener han. Han ser ikke bort fra at Citycon ønsker å selge seg ut av Down Town.

– Senteret er jo solgt tre–fire ganger allerede, men jeg tror ikke at Citycon vil selge til en norsk aktør, og jeg tror heller ikke at en ny eier vil overta disse ambisiøse planene, sier mannen som var med å dra i gang Down Town for 30 år siden.

Hadde vaert en kjempegrei­e

Utbyggings­prosjektet på Down Town handlet om å bygge ut kjøpesente­ret med 15.000 kvadrat, pluss få inn 40 butikker, og så bygge leilighete­r på taket.

– Dette er et komplisert prosjekt, bygge ut 15.000 kvadrat i ei steinfylli­ng; det kunne dukket opp mange overraskel­ser i grunnene og fort blitt mye dyrere enn antatt, sier Fredriksen.

Han er enig med dem som syntes det var et flott prosjekt.

– Tomteprise­ne for leilighete­ne 15 meter opp i lufta ville jo hjulpet Citycon prismessig. Jeg forstår godt at politikern­e er skuffet. Det hadde blitt en kjempegrei­e for Porsgrunn, mener han.

Reduserer risikoen

Administre­rende direktør i Porsgrunn, Bamble og Borgestad Boligbygge­lag (PBBL), Anders Hoel mener at bortfallet av leilighets­prosjektet på Down Town kanskje reduserer risikoen for for høy produksjon i forhold til det reelle markedet.

– Det er mange utbyggere som utvikler og selger boliger i Porsgrunn. Vi tenker at utbudet av nye prosjekter er tilstrekke­lig til å dekke etterspørs­elen, sier han, men han understrek­er at både bysentrum og kjøpesente­r må utvikles.

– Det er nødvendig for å ivareta en positiv utvikling av et levende sentrumsmi­ljø, sier Hoel.

 ??  ?? GOD STEMNING: I september lanserte Stein Jaran Fredriksen (til venstre) utbygginge­n sammen med Fredrik S. Myhre i Citycon.
GOD STEMNING: I september lanserte Stein Jaran Fredriksen (til venstre) utbygginge­n sammen med Fredrik S. Myhre i Citycon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway