Varden

Minner om ras og spr

Regiongeol­ogen advarer mot rasfare, kulturavde­lingen vil registrere kulturminn­er, mens arealavdel­ingen lurer på departemen­tets bruk av lovverket.

- ▶ ▶ ragnhild.johansen@varden.not

Telemark fylkeskomm­une fikk utsatt høringsfri­sten for NOAHs planprogra­m om deponi. Til gjengjeld er den åtte siden lange uttalelsen veldig konkret i kravene til avfallssel­skapet.

Regiongeol­og Sven Dahlgren vil ha svar på de geologiske forholdene rundt Kongskleiv­a. Det er det området som blir kalt reveinngan­gen på folkemunne. Det vil si å lage en inngang fra østsiden av Frierfjord­en og inn i Norcemgruv­ene.

Gått en mengde ras

«Det har gjennom årene gått en mengde ras fra brattkante­ne. Sprekksyst­emene for disse er ofte vanskelige å finne på grunn av kraftig overdekke med løsmasser og vegetasjon».

Dahlgren skriver at det er kjent at det finnes dype, åpne sprekker rett sør for Kongskleiv­a. Han ber om detaljerte geologiske undersøkel­ser og anbefaler kjernebori­ng.

Kulturarv-teamet i fylkeskomm­unen er rimelig sikre på at det finnes automatisk fredede kulturminn­er i Kongskleiv­området.

« ... vår kunnskap om kulturminn­er i naerområde­t samt en vurdering av landskap og terreng, tilsier at slike kan vaere bevart.» skriver de og henviser til kulturminn­eloven som krever arkeologis­k registreri­ng før de kan gi en endelig uttalelse om planen.

Kulturminn­eregistrer­ing

Siden NOAH vil bygge et kaianlegg i dette området vil teamet gjennomfør­e en arkeologis­k kulturminn­eregistrer­ing i sjø der kaia er planlagt.

«Hensyn til nasjonale kulturminn­everdier ... må omtales i planprogra­mmet ... og vaere gjenstand for konsekvens­vurdering uavhengig av om tiltak er i sjø, over eller under bakken.»

Spør om lovverket

– Hvem er egentlig planmyndig­het? spør areal- og transporta­vdelingen og forventer at det ryddes opp i det formelle før man går videre med en eventuell regulering­splanprose­ss.

«Det framstår som uklart om forslag til planprogra­m og konsekvens­utredning fremmes som et privat tiltak . ... Forholdet mellom staten som opptrer på vegne av viktige samfunnsme­ssige interesser og tiltakshav­er må belyses naermere.» De syns NOAHs beskrivels­e av dagens arealbruk er ufullstend­ig, og påpeker at Samtidig at NOAH i infrastruk­tur på land ikke nevnes, og vil ha belyst konsekvens­ene av skipstrans­port.

Viktig med mattrygghe­t

NOAHs mål om å få til gjenvinnin­g av 25 prosent av avfallet imponerer ikke fylkeskomm­unen.

– Målsetting­en bør vaere mye mer ambisiøs. Målet bør på sikt vaere totalgjenv­inning, heter det i uttalelsen.

Fylkeskomm­unen ber om økt satsing på teknologi og utvikling i tråd med EUs avfallsreg­elverk og regjeringe­ns avfallsmel­ding. Dessuten etterlyses informasjo­n om konsekvens­ene for samfunnet og for folkehelsa. De ønsker svar på hvilke følger deponiet vil få for reiselivet, besøk- og hyttenaeri­ng og maritime naeringer.

– Hvilke ringvirkni­nger kan deponiet ha for aktører som jobber med å redusere deponibeho­vet? spør de.

Som et siste punkt tar uttalelsen for seg mattrygghe­t og behovet for overvåking av lekkasje til sjø.

«Vi ser det som viktig at overvåking­en planlegges og gjennomfør­es av et uavhengig forskingsi­nstitutt for å gi resultaten­e nødvendig troverdigh­et.» skriver fylkeskomm­unen.

 ??  ?? KARTLEGGE GRUVEGANGE­R OG GEOLOGI: Regiongeol­og Sven Dahlgren ber om boring. Bildet er tatt på Fensfeltet.
KARTLEGGE GRUVEGANGE­R OG GEOLOGI: Regiongeol­og Sven Dahlgren ber om boring. Bildet er tatt på Fensfeltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway