Varden

Statnett bygger stort l

I høst starter Statnett byggingen av et stort lagerbygg med ny kai på industriom­rådet på Vold.

- ▶ jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ Selskapet eier høyspentma­ster, ti kraftlinje­r og to transforma­torstasjon­er i Skien.

Den ene har fått mye omtale i mediene i det siste; Rød transforma­torstasjon nord i Gjerpen. Den skal sørge for strøm til «Site Telemark» – datasenter­et Statkraft håper skal se dagens lys på Gromstul.

4.000 kvadratmet­er

Den andre transforma­torstasjon­en i Skien er Grenland transforma­torstasjon, bygd høsten 2014, ved Vold. Men det er ved Voldsfjord­en at det nye lageret skal ligge.

– Når bygget står ferdig, vil det vaere på cirka 4.000 kvadratmet­er, sier Henrik Glette, kommunikas­jonssjef i region sør i Statnett.

– Bygget er ikke ferdig prosjekter­t, men vi regner med å gjennomfør­e byggestart i andre halvpart av dette året, sier Glette.

Tilgang fra sjøen

At selskapet landet på Voldsfjord­en er ikke tilfeldig.

– Det ble valgt fordi vi trengte bygget til lager for materiell til våre anlegg i området. Det er også en fordel at det kommer til å få variert tilgjengel­ighet fra fjorden, sier Glette.

Selskapet har søkt, og fått lov til å fylle ut et lite område med stein for å fundamente­re bygget og kaia utenfor nybygget.

– Men det blir ikke noen nye arbeidspla­sser av dette. Vi kommer til betjene det med våre egne folk når vi henter ut materiell fra lageret, legger Glette til.

Bygget blir heller ikke ført opp for å møte framtidige behov ved mulig etablering av et datasenter.

– Det bygges fordi det er nødvendig for oss med lager til reserveog vedlikehol­dsmateriel­l i området, presiserer Henrik Glette.

Skatt

Som et apropos til slutt: Mens Statkrafts mulige datasenter på Gromstul er lovet skattefrit­ak, må Statnett fortsatt belage seg på å betale eiendomssk­att til Skien kommune.

Varden kan røpe at Statnetts kraftforsy­ningsanleg­g i Skien er verdsatt til 494.859.000 kroner. Den nesten halve milliarden ble fastsatt av sakkyndig nemnd i eiendomssk­attesaker under en retakserin­g i mars i fjor.

– Bekymrer det noe at Statnett må ut med enda mer eiendomssk­att når bygget står ferdig?

– Nei, jeg vet ikke hva vi betaler, men det har ikke vaert inne i vurderinge­n, svarer kommunikas­jonssjef Glette.

 ??  ??
 ??  ?? SKAL FYLLE UT: Det skal fylles ut masse i
SKAL FYLLE UT: Det skal fylles ut masse i
 ??  ?? I TERRENGET: Slik ser bygget ut fra luften.
I TERRENGET: Slik ser bygget ut fra luften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway