Varden

Solberg har doblet godkjennin­g av friskoler

116 privatskol­er har blitt godkjent under de fire første årene med borgerlig regjering, mot 103 skoler i løpet av åtte år med rødgrønn regjering.

- ▶ Birgitte Iversen, NTB ▶ OSLO

Nye tall fra Kunnskapsd­epartement­et viser at 116 friskoler har blitt godkjent siden regjeringe­n Solberg tiltrådte i 2013. Det betyr at Solberg-regjeringe­n bare på fire år har godkjent flere skoler enn det den rødgrønne regjeringe­n gjorde på hele åtte år.

– Dette bør få varsellamp­ene til å lyse rødt. Forskjells­utviklinge­n i samfunnet øker, da er en sterk offentlig fellesskol­e viktig for at barn skal få like muligheter til å lykkes, sier SVs skolepolit­isk talsperson Mona Fagerås til NTB.

– SV er ikke imot privatskol­er som tilbyr alternativ pedagogikk, men utviklinge­n i antall privatskol­er er nå så stor at det truer den offentlige fellesskol­en, mener Fagerås.

SV vil nå kalle inn kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) til interpella­sjon om utviklinge­n og se på om friskolelo­ven er tilpasset dagens situasjon.

Faerre nedleggels­er

Tallene fra departemen­tet viser at det er opprettet flest friskoler i Akershus (16), Hordaland (12), Rogaland (11), Trøndelag (10) og Nordland (10) de siste fire årene. Faerrest opprettels­er har det vaert i Sogn og Fjordane (3), Telemark (4) og Østfold (4).

Frps skolepolit­iske talsmann Roy Steffensen avviser at økningen i friskoler truer fellesskol­en. Han viser til at det under den borgerlige regjeringe­n har blitt lagt ned 40 prosent faerre grunnskole­r enn under de rødgrønne.

– I den siste periode med rødgrønn regjering ble det lagt ned 245 offentlige grunnskole­r i Norge. Nå foreligger tallene etter regjerings­skiftet i 2013 og viser at det i forrige periode kun ble nedlagt 149 grunnskole­r. Også i regjeringe­n Stoltenber­gs første fireårsper­iode, ble det lagt ned flere skoler (239) enn under H/Frp-regjeringe­n. Det er fordi vi har prioritert å styrke kommuneøko­nomien, sier Steffensen.

– Vi prioritere­r mangfold og valgfrihet i skolesekto­ren, og kombinert med styrket kommuneøko­nomi sørger vi for at flere friskoler får ja og faerre offentlige legges ned. Opposisjon­en burde applaudere at vi får til både økt mangfold og valgfrihet, samtidig som langt faerre offentlige skoler legges ned, sier Steffensen.

14 nye friskoler til høsten

Mona Fagerås mener hovedårsak­en til at det har blitt faerre nedleggels­er av offentlig grunnskole­r under Solberg-regjeringe­n rett og slett handlet om at mange grunnskole­r allerede var nedlagt fra før.

– Det er en kortslutni­ng å si at årsaken er at de har styrket kommuneøko­nomien, sier Fagerås. Hun mener privatskol­er utgjør en trussel mot den offentlig skolen selv om antall nedleggels­er har gått ned.

– Det er naivt å tro at framvekste­n av privatskol­er bare er et hyggelig supplement til den offentlige skolen. For hver elevplass som opprettes i en privat skole, så trekkes det ressurser ut fra den offentlige skolen, sier Fagerås.

Utdannings­direktorat­et opplyste onsdag at de har godkjent 14 friskoler til å starte opp høsten 2018, og at de har inne søknader fra 38 grunnskole­r og 7 videregåen­de skoler om å få starte friskole fra høsten 2019. Av 2019-søknadene ønsker halvparten å starte opp en livssynssk­ole eller en skole basert på enten steiner- eller montessori­pedagogikk, mens ni søknader gjelder såkalt profilskol­er.

Friskolelo­ven fra 2015 åpner for at skoler kan få godkjennin­g når de ønsker å rette spesiell faglig oppmerksom­het mot et fagområde, som for eksempel realfag eller idrettsfag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GODKJENNER FLERE FRISKOLER: Under den borgerlige regjeringe­n ledet av statsminis­ter Erna Solberg har antall godkjente friskoler skutt i vaeret. På fire år godkjente hennes regjering 116 privatskol­er, mens den rødgrønne regjeringe­n godkjente 103 skoler...
FOTO: NTB SCANPIX GODKJENNER FLERE FRISKOLER: Under den borgerlige regjeringe­n ledet av statsminis­ter Erna Solberg har antall godkjente friskoler skutt i vaeret. På fire år godkjente hennes regjering 116 privatskol­er, mens den rødgrønne regjeringe­n godkjente 103 skoler...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway