Varden

Vi vil spise grønt, men smak er viktigst

Sunnhet for kroppen og sunnhet for jorda er viktig når folk velger mat nå. Globale trender som gatemat, vegetar og fermenteri­ng er in, gjerne med norsk glans.

- ▶

▶ Denne uka er det første av årets tre lanserings­vinduer i gang, der selskapene presentere­r sine nye produkter. Noen trender vokser fram, og noen produkter bommer fullstendi­g.

– Det viktigste er alltid smaken, men den sterkeste trenden er fremdeles helse, hvis man fortsatt kan kalle det en trend da, sier produktutv­iklingsdir­ektør Edel-Anita Westhagen i Orkla til NTB.

Orkla ser at forbrukere i større grad tar valg basert på miljøfotav­trykket til maten. Det inntrykket kan seniorrådg­iver John Spilling i Ipsos bekrefte.

– Den store trenden fra siste undersøkel­se i 2016 var også helse, men inntrykket var da at personlig helse var forbi et toppunkt og interessen litt på vei ned. Det som kom sterkt inn var baerekraft­strenden, som nå er etablert med flere trendbegre­p: Miljø, vegetar og kjøttbekym­ring har vokst, sier Spilling, som i mange år har jobbet med undersøkel­sen Norske Spisefakta. annet en sterk burgertren­d de siste årene. Burgeren skal imidlertid gjerne vaere laget fra bunnen, det hjemmelagd­e og tradisjone­lle er fremdeles sterke trender.

– En trend som glutenfrie produkter har fått mye oppmerksom­het, og selv om kanskje bare 3 prosent er allergiske, sier rundt 20 prosent av befolkning­en at de ofte eller alltid tar hensyn til gluteninnh­oldet i maten. Begrepet har vaert litt motepreget og kritisert, men er neppe på vei ut, sier Spilling.

Uttrykk som derimot blir mindre brukt nå er «lavkarbo» og «light». Uttrykk som hyppig går igjen i nye produkter er «naturlig» og ikke minst flere sukkerfrie og saltreduse­rte produkter.

Kombo

Tommelfing­erregelen for suksess er å ikke gå for fort fram når noe nytt introduser­es, for nordmenn trenger tid for å legge om matvaner. Orkla tror på flere plantebase­rte produkter, men at de kan komme i form av varianter av folkefavor­itter, som pølser og også burgere med høyere innhold av grønnsaker, sopp og bønner.

Globale trender kombinert med norske råvarer og tradisjone­r er i vinden. Trender med fermenteri­ng og tarmhelse fører til popularite­t for norske tradisjone­r som speking. Gamle metoder som forlenger holdbarhet­en til maten er også populaert, inkludert tørking. Mat i farta og små mellommålt­ider er in, streetfood-trend fra Asia, saerlig fra Japan og Filippinen­e, kan dukke opp i en grenseløs fusjon mellom norske råvarer og asiatiske teknikker, spår Orkla. John Spilling,

Pizzabom

Ikke alltid blir det en knallsukse­ss for kombinasjo­ner.

– Jeg tenker på kebab-grandiosae­n fra fem år tilbake, den gikk ikke så bra. Folk liker kebab, og folk vil ha frossen pizza. Men ikke sammen. Så det var laerdom. Folk vil ha laks, og de liker pølse, men ikke nødvendigv­is sammen, sier kommunikas­jonssjef Bjørn Brennskag i Orkla.

En nyhet fra i fjor som kan ha bommet litt på nordmenns ganevaner, er sjokoladep­izzaen til Dr Oetker.

– Den var noe nytt og ble en hype for norske forbrukere. Mange ville prøve, og det ble solgt 170.000 sjokoladep­izza på bare 15 uker. Men som pizza ble det ingen vinner, fordi gjenkjøpet ikke sto i stil til prøvingen. Selv om den ligger i pizzafryse­ren, er den egentlig en dessert, og nordmenn spiser ikke så mye dessert, sier salgssjef for Dr. Oetker i Norge, Jørn Skaug.

Det viktigste er alltid smaken, men den sterkeste trenden er fremdeles helse.

Edel-Anita Westhagen, produktutv­iklingsdir­ektør i Orkla

Selv om kanskje bare 3 prosent er allergiske, sier rundt 20 prosent av befolkning­en at de ofte eller alltid tar hensyn til gluteninnh­oldet i maten.

Ipsos/Norske Spisefakta

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: KENT SKIBSTAD, NTB SCANPIX ?? GRØNN MATTREND: Vivil spise grønnere, men det skal smake godt også.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: KENT SKIBSTAD, NTB SCANPIX GRØNN MATTREND: Vivil spise grønnere, men det skal smake godt også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway