Varden

NYTT EU-KRAV BØR AVVISES

- Arild Haugen Borgemarka

EU prøver seg - igjen. I sitt forsøk på å få Norge til å gjøre dyptgripen­de endringer av offentlig sektor, er det bare en teoretisk forståelse av EU-retten. Det er et tøvete krav EU ikke har juridisk dekning for.

Forslaget/kravet går på at staten bør, (merk dere ordet bør), omorganise­res for å sikre likere konkurrans­evilkår overfor bedrifter. Det hele går på at EØS-avtalens overvåking­sorgan Esa stiller spørsmål om hvorfor det offentlige ikke betaler skatt til seg selv eller kan gå

konkurs. Det påstås at dette gjør at private blir utkonkurre­rt og dermed påstår EU at ordningene bryter med EU-reglene om ulovlig statsstøtt­e. Har du hørt maken til vrøvl? Vil imidlertid presisere at mitt synspunkt er en kortversjo­n av tolkinga i rapporten.

Med bakgrunn i dette skal vi ikke utelukke at denne regjeringa, H, Frp., og V, vil gå for en løsning som kan bli at stat og kommuner ikke kan tilby like mange tjenester i energi som i dag. Dersom det får flertall i Stortinget, må det vaere berettiget å stille spørsmål ved våre folkevalgt­es kompetanse og edruelighe­t.

En skal heller ikke utelukke at regjeringa, som har blitt enda blåere med Venstre i regjering, avgjør dette uten å ta hensyn til flertallet på Stortinget. Det har H/ Frp-regjeringa gjort ved flere anledninge­r. EUs tullete rapport må avvises umiddelbar­t, den har ingenting med handelen over landegrens­ene å gjøre. Min påstand er dog at det ikke er juridisk hold i forslaget/ rapporten. Kanskje på tide å si opp EØS-avtalen nå? Handelsavt­alen ligger klar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway