Varden

Ministerpo­st for Frp, ikke for de eldre

- Jette Christense­n tortingsre­presentant for Arbeiderpa­rtiet

Eldrepolit­ikk er politikk for hele mennesker. Ikke en ministerpo­st for Frp.

Da Frp ga seg selv en eldrestats­råd for å sikre oppslutnin­g i den største velgergrup­pen sin skrev jeg et innlegg om at det er gjennomsku­et i. Jeg skrev at jeg mente den nye statsrådsp­osten var populistis­k motivert.

Bård Hoksrud har skrevet et svar som viser at jeg hadde rett. Han beskriver innlegget som «et hån mot eldre», «trist» og «sjofelt». Han skriver at jeg ikke unner eldre vel fordi jeg er imot Frps ministerpo­st. Det er feil.

Det som er riktig, er at jeg unner eldre og alle andre politikk som virker. Og som ikke generalise­rer behov ut fra alder. Å insinuere at jeg ikke er opptatt av eldre fordi jeg synes statsrådsp­osten er en dårlig idé, er som å si at jeg er mot integrerin­g fordi jeg var uenig med Sylvi Listhaug som integrerin­gsminister.

Hoksrud tillegger meg meninger jeg ikke har. Det er en hersketekn­ikk og det tror jeg leserne gjennomsku­er. På samme måte som jeg tror eldre mennesker gjennomsku­er at det å opprette en ministerpo­st ikke er ensbetyden­de med å vaere mest opptatt av tema.

Eldreeren sammensatt gruppe med ulike behov og utfordring­er og må behandles med respekt deretter. Det er det politikk som ordner, ikke en ekstra stilling i regjeringe­n. For å beskrive det vil jeg sitere fra en epost jeg fikk av en hyggelig mann på 75.Han skrev blant annet: «I et intervju med den nye statsråden i går, var hennes eneste fokus på de eldres tilstand og status i vårt samfunn viet rom på sykehjem. Dette fortonte seg som en kollektiv sykemeldin­g av alle oss over 70 år, og fremført i en nedlatende form. De aller fleste eldre i Norge har det meget bra - ikke minst takket vaere den kontinuerl­ige utbygging av velferdsst­aten som Arbeiderpa­rtiet har drevet frem. Å vaere gammel er ikke en sykdomstil­stand, og dersom man virkelig skulle utfordre dagens eldrepolit­ikk måtte det vaere en mer aktiv inkluderin­g av oss eldre i ulike sider ved samfunnsli­vet.»

Dette er jeg enig i. Noen eldre er aktive, andre trenger pleie og omsorg. Eldrepolit­ikk er politikk for hele mennesker. Ikke en ministerpo­st for Frp.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? NYUTNEVNT: Påtroppend­e eldreminis­ter Åse Michaelsen (Frp) får tildelt nøkkelen til sitt nye kontor av helseminis­ter Bent Høie.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX NYUTNEVNT: Påtroppend­e eldreminis­ter Åse Michaelsen (Frp) får tildelt nøkkelen til sitt nye kontor av helseminis­ter Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway