Varden

Selvstyrt energipoli­tikk

- Ida Riis-Johansen Telemark Senterungd­om

Regjerings­erklaering­a ble til dels overskygge­t av #metoo. Statsbudsj­ettet ble nedpriorit­ert i den offentlige debatten til fordel for et indianerko­styme på Facebook. Debatten om pedofile overgriper­e har blitt til en debatt om debatten og bruken av ord som «monster».

I 2016 var fravaersgr­ensa hoveddisku­sjonen i norsk offentligh­et samtidig som det norske finanstils­ynet ble flyttet til Brussel. Nå holder det på å skje igjen. Mens offentligh­eten er opptatt av å diskutere Skam og kongelig besøk, er Stortinget midt oppi en stor sak om EUs nye energiunio­n.

I mars skal Stortinget behandle forslag om Norges tilslutnin­g til EUs energiunio­n (ACER). Hensikten med energiunio­nen er å lage et felles europeisk nett for både gass og strøm, hvor EUs behov vil bli satt foran nasjonale.

Dagens samarbeid med energibyrå­et i EU er rådgivende, men nå ønsker EU at mye av makta over energi skal bli flyttet fra nasjonalst­aten til EU. ACER ønsker blant annet å bestemme reglene for strømimpor­t og -eksport, og regjeringa ønsker å gå med på det.

En tilslutnin­g til ACER betyr i praksis at Norge mister makt over sin egen kraft og sine egne ressurser. Opp igjennom historien har Norges forutseend­e politikk innenfor blant annet olje, gass og vannkraft vaert en viktig del av vår suksess.

Grunnen til at fellesskap­et har fått høste godene av nevnte ressurser er at den norske staten har tatt eierskap over det. Det som Norge har bygd opp på over 100 år, skaper regjeringa nå usikkerhet rundt.

Detvilogså skape økt usikkerhet om hvor strømmen du bruker kommer fra og hvordan den er produsert – om krafta er produsert fra vannkraft i Norge, vindkraft i Danmark, atomkraft i Frankrike eller kullkraft i Tyskland.

I 1905 gikk Norge ut av union med Sverige. I 1969 valgte staten Norge å ta eierskap over det sorte gullet i Nordsjøen. I 1972 takket Norge nei til å vaere med i EF. I 1994 takket Norge på nytt nei til medlemskap i EU.

Gang på gang har det norske folk valgt selvstyre. Dette har vaert en viktig del av vår suksess. 2018 skal ikke vaere året hvor Norge velger å avgi suverenite­t på et av områdene som er aller viktigst: Energi!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? NORSK KRAFT: EU må ikke få mulighet til å styre hvordan den norske kraften skal brukes eller prises, mener artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX NORSK KRAFT: EU må ikke få mulighet til å styre hvordan den norske kraften skal brukes eller prises, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway